Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
 

Interessante links

Holland Historisch Tijdschrift is een belangrijk historisch tijdschrift over het rijke verleden van Noord- en Zuid-Holland en verschijnt vier maal per jaar.

Het Ergoedhuis Zuid-Holland ondersteunt historische verenigingen met cursussen en workshops en is nauw betrokken bij de uitvoering van programma's voor Erfgoedlijnen van de provincie Zuid Holland.

De Geschiedenis van Zuid Holland, is de website van het Erfgoedhuis en heeft tot doel de verhalen en het efgoed van Zuid-Hollond onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

De erfgoedorganisaties in Noordwijk en Noordwijkerhout hebben een gezamenlijke website ontwikkeld.

Het archief van STIEL (Stichting Industrieel Erfgoed Leiden) is voor een groot deel (foto's, notulen, STIELZ-en, enz) ondergebracht bij Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Het is toegankelijk deels via de studiezaal aldaar en deels via www.erfgoedleiden.nl

FIEN is de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, waar de STIELZ-en (het magazine van STIEL) digitaal in te zien zijn.

NGV, afdeling Rijnland -Kennemerland helpt bij het zoeken naar uw voorouders en bij andere genealogische vragen. De vereniging organiseert lezingen, workshops, inloopspreekuren en evenementen. 

De Rijnlandse Molenstichting streeft ernaar om poldermolens in het Rijnland als cultuurhistorische monumenten én als functionerende werktuigen te behouden en bewaren. Zij draagt zorg voor het instandhouden van 49 poldermolens.

De Stichting Molenwereld zet zich in om kennis en onderzoek vast te leggen van de geschiedenis, de constructie en de werking van molens. 

De site Wiewaswie geeft toegang tot miljoenen gegevens over personen. Interessant in kader van genealogisch onderzoek.

De AWN, de vereniging van amateurs in de archeologie in de Rijnstreek.

De Hollandse Genealogische Databank.

Het Waterambacht Leiden is een vereniging, die openstaat voor iedereen die in het Leidse stadswater is geïnteresseerd en zich daarvoor in wil zetten.

De Romeinse Limes hebben een landelijke site, waar natuurlijk ook het nodige te vinden is over en rond de Romeinse aanwezigheid in Rijnland.

De Beeldbank Cultureel Erfgoed van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed bevat veel foto's en kadastrale kaarten.

Het platform Zelfdoeninerfgoedengroen is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland en De Groene Motor. 

Het Tijdschrift voor waterschapsgeschiedenis is een Nederlandtalig tijdschrift waarin studies over de geschiedenis van het waterbeheer in Nederland worden gepubliceerd. Het tijdschrift verschijnt sinds 1992 tweemaal per jaar. Thema's die veelvuldig aandacht krijgen zijn polders, droogmakerijen, bedijking, waterbeheer en overstromingen. 

Regionale en Gemeentelijke archieven

Erfgoed Leiden en omstreken (ook voor monumenten en archeologie) voor de gemeenten Hillegom, Katwijk, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Oegstgeest en Zoeterwoude.

Gemeentearchief Wassenaar

Gemeentearchief Voorschoten

Stadsarchief Zoetermeer

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is de oudste instelling in de streek en heeft heel wat te bieden voor geïnteresseerden in regionale geschiedenis.

Regionaal historisch centrum Rijnstreek, waaronder de gemeente Bodegraven-Reeuwijk valt.

Het Streekarchief Rijnlandsmidden bestaat niet meer, de archieven van de gemeente Alphen en omliggende gemeenten zijn ondergebracht bij het Gemeentearchief van Alphen aan den Rijn.

De archieven van Leidschendam en Voorburg bevinden zich in het Haags Gemeentearchief.