Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
 

Nieuws

Zoektocht naar verleden en heden van Ostarbeiterinnen en Ostarbeiter 

10 feb 2025 - Ondersteund door Stichting Studiecentrum Nederlands Cultureel Erfgoed onderzoek ik de achterstand in kennis naar het verleden en heden van Ostarbeiter(innen). Ik ben zelf een dochter van twee dwangarbeiders, mijn Nederlandse vader en mijn Russische moeder. Ik ben op zoek naar levensbeschrijvingen, persoonlijke en/of familiegetuigenissen en overige relevante gegevens van Ostarbeiter(innen). Russische/Oekraïense vrouwen of mannen, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met een Nederlandse partner naar Nederland zijn gekomen.  Het doel van dit onderzoek is de achterstand in kennis over de Ostarbeiter(innen) te verkleinen, zoveel mogelijk egodocumenten te verkrijgen, hun gedwongen transport vanuit hun thuisland te volgen (naar bijv. een werkkamp in Duitsland), hun reis naar Nederland en hoe het hen vergaan is in de jaren daarna. Dit onderzoek zal zich hopelijk ontwikkelen tot een publicatie, zodat iedereen de effecten van de Tweede Wereldoorlog op de Ostarbeiter(innen) kan ervaren. Daarbij hoop ik ervoor te zorgen dat zij allen ook een naam en een verleden krijgen en meegenomen kunnen worden in de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard begrijp ik dat de meesten zijn overleden maar dit is het moment om, ook uit tweede hand, de verhalen nog op te tekenen. U zou mij kunnen helpen door deze oproep door te geven, te delen en er over te speken, want wij zijn de enigen die het nog kunnen vertellen, al is het alleen maar voor onze kinderen en kleinkinderen. Opdat zij het zullen weten en nooit zullen vergeten hoe het was. Heeft u suggesties, zou u uw verhaal en/of dat van uw familie willen delen, dan bent u van harte welkom om mij een mail te sturen of telefonisch contact op te nemen. Ik kijk er naar uit. Marga de Geus-Meeuwissen madegeus@kpnmail.nl 0653840740

Stem op 'Duurzaam Behoud Bollenerfgoed' voor de Erfgoedparel Zuid-Holland 

22 okt 2024 - De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) is één van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland reiken om het jaar de Erfgoedparel uit, als teken van waardering voor het goede werk dat vrijwilligers doen bij musea, archieven, molens, kastelen of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland. Duurzaam Behoud Bollenerfgoed Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) is één van de vijf genomineerde organisaties voor de Erfgoedparel, met het project “Duurzaam Behoud Bollenerfgoed”.  De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG spant zich al meer dan 25 jaar in voor behoud en herbestemming van bollenschuren. Zie www.bollenerfgoed.nl De werkgroep van vrijwilligers adviseert en bemiddelt bij eigenaren van bollenschuren, maar ook bij gemeenten, erfgoedcommissies, projectontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven.  In 1996 was nog geen enkele bollenschuur beschermd, nu zijn bijna honderd bollenschuren een monument of beeldbepalend pand. Bovendien zijn veel bollenschuren gerestaureerd en hebben een nieuwe functie gekregen. Daardoor blijven ze duurzaam behouden voor de toekomst. De nominatie voor de Erfgoedparel is de kroon op het werk, maar klaar is dat nooit: er zijn nog veel bollenschuren die gered moeten worden. Stemmen voor de Erfgoedparel De Erfgoedparel Zuid-Holland bestaat uit een juryprijs én een publieksprijs. Op www.erfgoedhuis-zh.nl/erfgoedparel zijn filmpjes en informatie over de vijf genomineerde projecten te vinden. Daar kunt u tot uiterlijk 13 november 12.00 uur uw stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Agenda meerdaags

Geen meerdaagse items in de agenda.

Artikelen