Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.
Mogelijkheid om artikelen te plaatsen van niet aangesloten verenigingen.
22 okt 2024 - De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) is één van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland reiken om het jaar de Erfgoedparel uit, als teken van waardering voor het goede werk dat vrijwilligers doen bij musea, archieven, molens, kastelen of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland. Duurzaam Behoud Bollenerfgoed Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) is één van de vijf genomineerde organisaties voor de Erfgoedparel, met het project “Duurzaam Behoud Bollenerfgoed”. De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG spant zich al meer dan 25 jaar in voor behoud en herbestemming van bollenschuren. Zie www.bollenerfgoed.nl De werkgroep van vrijwilligers adviseert en bemiddelt bij eigenaren van bollenschuren, maar ook bij gemeenten, erfgoedcommissies, projectontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven. In 1996 was nog geen enkele bollenschuur beschermd, nu zijn bijna honderd bollenschuren een monument of beeldbepalend pand. Bovendien zijn veel bollenschuren gerestaureerd en hebben een nieuwe functie gekregen. Daardoor blijven ze duurzaam behouden voor de toekomst. De nominatie voor de Erfgoedparel is de kroon op het werk, maar klaar is dat nooit: er zijn nog veel bollenschuren die gered moeten worden. Stemmen voor de Erfgoedparel De Erfgoedparel Zuid-Holland bestaat uit een juryprijs én een publieksprijs. Op www.erfgoedhuis-zh.nl/erfgoedparel zijn filmpjes en informatie over de vijf genomineerde projecten te vinden. Daar kunt u tot uiterlijk 13 november 12.00 uur uw stem uitbrengen voor de publieksprijs.
5 aug 2024 - De recent geherintroduceerde fietspont tussen Kaag en Oud Ade blijkt een overweldigend succes. Vandaag, ruim één week na de start van de proefperiode, werd de 1000e passagier al verwelkomd. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor het pilotproject dat op 24 juli van start ging. Eric van der Wansem, mede-initiatiefnemer vanuit Stichting Promotie Kaag (SPK), overhandigde de gelukkige 1000e bezoeker een fles Kaagwater en een bijbehorend certificaat. "Het project is een enorm succes," zegt Paul Verhaak, Voorzitter van SPK en initiatiefnemer. "Al in de tweede week halen we de 1000e bezoeker. "Dit laat zien hoe belangrijk dit pontje is voor het toerisme op het eiland." De fietspont, die op 24 juli officieel in gebruik werd genomen door wethouder Nick van Egmond en Kees van Lent, eigenaar van Stal op de Kaag, vaart dagelijks tussen Kaag en Oud Ade tot en met 31 augustus. In september zal de dienst alleen in de weekenden worden voortgezet Zie voor meer informatie: kaag.nl/
10 apr 2024 - Vanwege het 75-jarig bestaan van de bloemententoonstelling Keukenhof is het jubileumboek “Samen Duin- Bollenstreek” verschenen. Hierin belichten cultuurhistorische verenigingen en musea in de regio vier eeuwen geschiedenis. Uiteraard heeft ook het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek een bijdrage aan dit boek geleverd. In ons verhaal maken wij de balans op van drie decennia inspanningen voor het behoud van landschap en erfgoed van de Duin- en Bollenstreek. Het boek is voor 20 euro te koop bij de regionale boekhandels; ISBN-nummer 9789090382630.
25 mrt 2024 - Het behoud van erfgoed in veranderende omstandigheden is een uitdaging. Wij, de Rabobank en BOEi Bouw slaan de handen ineen om historische gebouwen te behouden en nieuw maatschappelijk leven in te blazen. Door expertise, financiële middelen, kennis en ervaring te bundelen, streven wij ernaar waardevolle monumenten te behouden en een nieuwe bestemming te geven, terwijl de culturele identiteit van gemeenschappen wordt versterkt. We zijn momenteel bezig met het inventariseren van vragen en behoeften rond het behoud van erfgoed met een onzekere toekomst. We zijn zeer geïnteresseerd in uw waardevolle reacties en suggesties, als belanghebbende, om een effectieve strategie te ontwikkelen voor het behoud van erfgoed. Reageren kan naar Caspar.Schoningh@rabobank.nl
Geen eendaagse items in de agenda.
1 nov 2024 t/m 2 feb 2025 - In Leiden ondergaan zes rooms-katholieke kerkgebouwen de laatste tijd grote veranderingen: de Hartebrug, Joseph, Lodewijk, Antonius, Petrus en Maria Middelares. Ze worden gerestaureerd, gerenoveerd, verbouwd of heringericht en één wordt herbestemd of gesloopt. De kerken verschillen sterk in stijl en inrichting en geven een boeiend beeld van ons religieus en cultureel erfgoed. In opdracht van het parochiebestuur HH Petrus en Paulus en met steun van tal van fondsen heeft kunstenaar/onderzoeker dr. Krien Clevis deze veranderingen fotografisch vastgelegd. Vijf jaar lang (2019-2024) volgde ze met haar camera het ingrijpende proces van behoud en verlies, hoop en toekomst. Een proces dat niet alleen om gebouwen en geloof gaat, maar dat ook raakt aan de emoties van de gemeenschappen. Dit project wordt afgesloten met de tentoonstelling De Verkondiging in de Leidse Petruskerk. Krien Clevis installeert hiervoor zes monumentale fotowerken in de bogen van het middenschip. Daarnaast verschijnt er een magazine met een mozaïek aan perspectieven over kerk en geloof, erfgoed en kunst – met Leiden in de hoofdrol. Deze multimediale installatie van beeld, licht en geluid groeit samen met de andere publieksactiviteiten mee met de veranderingsprocessen van de kerken. De Verkondiging is het resultaat van een nauwe samenwerking met de gemeenschappen van de zes kerken. Zowel bij de realisatie van het project als het publieksprogramma is de hulp van vrijwilligers, pastoraal werkers, parochianen en vele anderen onmisbaar geweest. De tentoonstelling De Verkondiging van Krien Clevis vindt plaats in de Petruskerk in Leiden van 1 november 2024 t/m 2 februari 2025. Het fotoproject en de tentoonstelling zijn een samenwerkingsverband van de Leidse parochie HH Petrus en Paulus en Krien Clevis. Erfgoed Leiden en Omstreken verzorgt aanvullend historisch archiefmateriaal en filmcompilaties. Gelijktijdig presenteert Museum De Lakenhal twee interventies van Krien Clevis naar aanleiding van dit project.
7 mrt 2024 - Hendrik Barendsz Westhof kocht in 1790 een scheepmakerij van de erven Van Tijlingen in het dorpscentrum van Zoeterwoude. Er werd een groot aantal verschillende typen vaartuigen gebouwd, waarvan een overzicht in het artikel is opgenomen. Uit de aantallen blijkt dat het een bloeiend bedrijf was. De aanleg in 1970 van een vaste brug in het dorp betekende het einde van de scheepsmakerij en ging het bedrijf verder als laswerf. Kort nadat P.W. (Piet) Westhof in 1994 met pensioen ging, werd het bedrijf beeindigd. De bedrijfsgebouwen zijn - gerestaureerd - rijksmonument en in gebruik door een consultancybedrijf op het gebied van gezondheidszorg.
12 jan 2024 - In 1539 trekt een raadsheer van het Hof van Holland er op uit en maakt een wandeling buiten de stadsmuren van Leiden. Hij ontmoet in de omgeving van Leiderdorp en Zoeterwoude plattelanders die zich naast landbouw en veeteelt ook bezig hielden met huisnijverheid en vervoer. Zij brachten hun waren naar de markt in de stad (Leiden), waar ze werden gekocht en doorverkocht. De stedelijke ondernemers speelden een grote rol bij de instandhouding van de plattelandsbedrijven, maar ervoeren ook concurrentie voor hun eigen producten zoals in de textielindustrie. De raadsheer spreekt met 77 mensen; van de gesprekken met een spinster, een bakker en een slager wordt in dit artikel verslag gedaan.
12 jan 2024 - Belangrijke informatie over Holland tijdens de Middeleeuwen was voornamelijk te vinden in annalen en kronieken, zoals de annalen van de abdij van Egmond. Het betrof dan geschreven tekst met enkele afbeelding van o.a. kaarten. Vanaf de 19e eeuw kwam met de opkomst van fotografie en een rijkere geschiedschrijving op gang. De belangstelling voor de geschiedenis van de eigen stad of dorp nam hierdoor toe. Er verschenen stadsgidsen en boeken met dorpsbeschrijvingen waarin topografie en geschiedenis werden gevisualiseerd. In dit artikel worden een aantal auteurs en publicaties uit onze regio genoemd.