Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Nieuws

Naar het nieuwsoverzicht

Agenda eendaags

Verhalen en voorwerpen uit de oorlogsjaren 

29 apr 2024 - De Historische Vereniging Alphen aan den Rijn houdt samen met Wijkcentrum Swaenswijk een bijeenkomst rond het thema "Alphen in de Tweede Wereldoorlog". De aanvang van deze middag is 14:00 uur. Henry Wilbrink, voorzitter van de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn, neemt de aanwezigen mee om herinneringen op te halen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat gebeurde er allemaal in die periode in Alphen aan den Rijn? Steeds minder mensen hebben deze periode van dichtbij mee gemaakt, maar ook de ouderen onder ons hebben niet altijd een objectief beeld van de oorlog. Er zijn daarbij tal van onderwerpen die aan orde kunnen komen: wat gebeurde er eigenlijk in mei 1940? Hoe was het leven in een bezet land? De oorlog leidde tot schaarste van allerlei goederen en de invoering van de bonkaarten. Het gehate persoonsbewijs werd uitgereikt aan iedereen boven de 15 jaar. De oorlog was ook de hongerwinter en de gaarkeuken. En natuurlijk de angst voor bombardementen, zoals in het Hazeveld en de Zeilmakerstraat. In augustus en september 1942 werden bijna alle Alphense Joden gedeporteerd. Stolpersteinen doen ons hun namen herinneren. Er kwam steeds meer heimelijk verzet, ook in Alphen aan den Rijn. Maar wat zeggen vandaag de dag nog de namen van Mr. Meijer, Meester Hoornenborg, WIeringa, Bos, Pastoor Zacharias de Korte en dokter Pilon? De overval op het gemeentehuis van Alphen en op de Alphense Bank komen aan de orde, maar ook de dropping in en rondom Alphen aan den Rijn.   Uiteraard is er ook aandacht voor de bevrijding, dit aan de hand van onder andere pamfletten, documenten, foto's en films.   Naast deze documenten en films zijn er natuurlijk ook de verhalen van de Alphenaren. Welke herinneringen zijn er nog en welke onderwerpen kunnen nog worden uitgediept?   De Historische Vereniging Alphen aan den Rijn roept iedereen op om zijn of haar verhaal te vertellen, eventueel geïllustreerd met een voorwerp uit die periode.   Deze middag wordt gehouden bij Wijkcentrum Swaenswijk, Jongkindt Coninckstraat 2B te Alphen aan den Rijn. De toegang bedraagt € 5,00, dit is inclusief koffie of thee.  

Wandeling langs oorlogsgraven op Rhijnhof 

4 mei 2024 - Zaterdag 4 mei a.s. van 13.00 – 14.30 staan op Rhijnhof de verhalen van slachtoffers van oorlogsgeweld, vervolging en verzet centraal. Een thema dat vandaag de dag maar al te actueel is. Onder begeleiding van Ruurd Kok. Kenner, archeoloog en journalist Ruurd Kok zal vertellen over de oorlogsgraven, de strijd in de meidagen, over gefusilleerde verzetsmensen, kampslachtoffers en burgers die omkwamen bij geallieerde bombardementen. Ruurd doet al jaren onderzoek naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Leiden en omgeving. Oorlogsgeschiedenis van de Leidse regio De graven van oorlogsslachtoffers op begraafplaats Rhijnhof geven een beeld van de oorlogsgeschiedenis van de Leidse regio en van de lotgevallen van inwoners die elders om het leven kwamen. Ook rondom Rhijnhof werd gevochten. Tijdens de gevechten in de meidagen van 1940 lag Rhijnhof zelfs in de frontlinie en hingen er parachutes in de bomen van de begraafplaats. In de loop van 1944 legde de Duitse bezetter loopgraven en mitrailleurnesten aan op en rond de begraafplaats. De situatie werd toen zo grimmig, dat er een aantal dagen niet begraven kon worden. Het gebrek aan hout was een ander probleem waar de begraafplaats mee te maken kreeg. Hoe kwam men aan materiaal voor grafkisten? Aanmelden en ontvangst Aanmelden: uiterlijke woensdag 1 mei via info@rhijnhof.nl of 071-532 06 09 menukeuze 2. Aanmelden is nodig om de groep beperkt te houden. Na aanmelding ontvangen deelnemers een bevestiging. De wandeling is gratis. Dodenherdenking bij het Oorlogsmonument aan de Haagsche Schouwweg Aansluitend vindt om 15.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking bij het Oorlogsmonument aan de Haagsche Schouwweg plaats, gelegen naast de begraafplaats.

Lezing door Stefan Glasbergen - Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer 

14 mei 2024 - Rombout Verhulst (Mechelen, 1624 Den Haag, 1698) kon als beeldhouwer de elite van de Noordelijke Nederlanden tot zijn vaste klantenkring rekenen. Hij was de belangrijkste ontwerper en uitvoerder van barokke grafmonumenten voor hooggeplaatste militairen, zoals Tromp en De Ruyter en vooraanstaande figuren zoals Hugo de Groot, Adriaan Clant tot Stedum, een van de Nederlandse onderhandelaars bij de Vrede van Münster. In Midwolde (Gr.) maakte hij in opdracht van Anna van Ewsum een praalgraf voor haar echtgenoot Carel Hieronymus van Inn- en Kniphuisen. Verhulst leverde daarnaast onder meer werk voor het Stadhuis op de Dam, de Waag in Leiden en voor stadhouderlijke paleizen als Huis ten Bosch en Paleis Soestdijk. Als beeldhouwer zat hij opvallend vaak dicht bij het vuur en ontmoette hij vrijwel iedereen die er enigszins toe deed. Verhulst was, kortom, een van de meest vooraanstaande beeldhouwers van zijn tijd. In Leiden en omgeving is, na Amsterdam, het meeste van zijn werk te zien is. In Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer in de Lage Landen geeft Stefan Glasbergen niet alleen een zeer gedetailleerd beeld van het leven en werk van Rombout Verhulst, maar beschrijft hij ook hoe de kunstenaar bewoog binnen zijn netwerk van collega's en opdrachtgevers. Daarmee vertelt deze monografie tevens de geschiedenis van een Vlaamse migrant die in een jonge natie, verscheurd door interne en externe conflicten, wist op te klimmen tot de absolute top in zijn vakgebied en tot in de hoogste kringen in de Republiek. Stefan Glasbergen (1982) is lerarenopleider geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft met enige regelmaat artikelen over historische en/of onderwijs gerelateerde onderwerpen voor kranten en tijdschriften. In 2019 verscheen zijn eerste boek Goeie Mie, een biografie van een seriemoordenares, dat in 2022 genomineerd werd voor de publieksprijs van de Historische Vereniging Oud Leiden. Link: Lezing door Stefan Glasbergen - Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer in de Lage Landen

Naar de agenda

Agenda meerdaags

Romeinse dagen in Archeon 

28 t/m 30 apr 2024 - Tijdens de meivakantie is er genoeg te beleven in Archeon. Ga op avontuur in de prehistorie en maak een tochtje in een echte boomstamkano. Bij de Romeinen leren bezoekers exerceren als een soldaat en genieten ze van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. In de middeleeuwse stadje Gravendam bezoek men verschillende ambachten en leren zij zelf zwaardvechten en boogschieten.  Dagelijks is de spannende gladiatorenshow te zien in de Arena van het park. Gaat de publieksfavoriet de strijd winnen, of weet de jonge gladiator zijn tegenstander te verslaan… Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Romeinse Zwammerdamschepen. De gidsen vertellen over de vorderingen van het restauratiewerk van de opgegraven zwammerdamschepen.  De Romeinen komen! Avé, het is tijd voor Romeinse dagen in Museumpark Archeon, van 28 t/m 30 april. Romeinse legionairs slaan hun kamp op en worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten. Legio Secunda Avgvsta laat een Romeins soldatenkamp zien. De soldaten laten bezoekers hun hele uitrusting zien en vertellen hoe het is om onderdeel van een legioen te zijn. Ook geven de legionairs demonstraties en exerceren zij met bezoekers. Tijdens het Romeins weekend zijn vele Romeinse burgers aanwezig in het museumpark. Zij maken kleding, geven demonstraties in de Romeinse keuken en Romeinse dames maken mooi mozaïek.   

200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 

14 apr t/m 25 aug 2024 - Katwijks Museum Heftige stormen, schipbreuken, strandingen en redding van schipbreukelingen aan de Hollandse Noordzeekust tussen 1824 en 2024: dat levert indrukwekkende schilderijen, tekeningen en foto’s op, te zien in het Katwijks Museum. Centraal in deze tentoonstelling staan stormen, schipbreuken, strandingen en reddingen die door 19de en 20ste-eeuwse Romantische en Haagse School kunstenaars op doek zijn vereeuwigd. Met kunstschilders als Johannes Hermanus Koekkoek, Willem Anthonie van Deventer, George Lourens Kiers, Hendrik Willem Mesdag, Hans von Bartels, Frederika Broeksmit en Tjeerd Bottema Daarnaast geven foto’s en persoonlijke verhalen van Katwijkse redders en hun reddingen extra betekenis aan het moedige werk van alle vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij die dag en nacht voor onze veiligheid op zee klaar staan. De tentoonstelling in het Katwijks Museum is onderdeel van een reeks tentoonstellingen in musea door heel Nederland die ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in 2024 gehouden zullen worden. Bezoekt u de tentoonstelling, dan kunt u vanaf 11.00 uur in de Rabozaal de film van 'Jutter tot Redder bekijken'. De film wordt vertoond van dinsdag t/m vrijdag. De film vertoont onder andere beelden van roeireddingboten, boten getrokken door paarden, oefen reddingen met behulp van de militaire luchtvaart, en reddingboten in een stormachtige zee. Katwijks Museum, 14 april t/m 25 augustus 2024 www.katwijksmuseum.nl Foto: Van Deventer (1824-1893)

Naar de agenda

Artikelen

Naar de artikelen

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door

Advertentie