Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Nieuws

Veertig jaar geleden bezocht H.K.H. Prinses Margriet Alphen aan den Rijn 

13 mei 2024 - Veertig jaar geleden, 11 mei 1984,  bezocht H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden Alphen aan den Rijn op verzoek Stichting Forum Romanum Albanianum - Oprichters Ing. Jan J. de Back en Architect Latief Perotti.   Heden, veertig jaar geleden kwam Prinses Margriet als Beschermvrouwe van de Scheepvaart naar Alphen om een model van het grootste gevonden “Zwammerdamschip” (1974)  in de Adventskerk te overhandigen aan de Italiaanse ambassadeur in Nederland, de heer dr. E.M. Bolasco. Op 12 juli heeft een Alphense Delegatie voor Economie en Cultuur onder leiding van Burgmeester Martien Paats, het scheepsmodel, vervaardigd door G.IJzereef Sr., namens de Stichting uitgereikt aan Prof.dr. Valnea Scrinari, Directeur van het Scheepvaart Museum Fiumicino te Rome. Tot grote verrassing van de Italianen had de Alphense Delegatie 250 Gerbera’s uit Boskoop als reclamestunt meegenomen.     De Stichting Forum Romanum Albanianum, die tot doel had om geld te genereren voor de bouw van een Scheepvaartmuseum voor de zgn. Zwammerdamschepen, werd in 1988 ter vergroting van de slagkracht samengevoegd met een aantal gelijksoortige Archeologische Stichtingen, die uiteindelijk Stichting Archeon vormden. Anno 2024 zijn een aantal Zwammerdamschepen geassembleerd en deels gereconstrueerd.   De bouw van een Scheepvaartmuseum, de plaats ervan en kosten,  is gezien het accent op het belangrijkste deel van  de Romeinse historie  in de provincie Zuid Holland, politiek gesproken nog een open vraag. 

Voorhouts Weekblad, De Boer bloembollen en 100 jaar brandweer 

29 apr 2024 - De nieuwe Dwars Op staat bol van mooie verhalen. Zo ook het item Laatste editie Voorhouts Weekblad. Op 30 september 2003 verschijnt de laatste uitgave van de krant. Het is na bijna 22 jaar de laatste editie. Wat is in die week het belangrijkste locale nieuws? Het hoofdartikel beslaat een halve voorpagina en gaat over het gelijktijdig afscheid van Ferry Knop (1932-2005) als redacteur van het Voorhouts Weekblad. De bekende Voorhouter die op zijn brommer met zijn witte helm op en zijn lange regenjas aan zeventien en een half jaar verslag heeft gedaan. Maar er valt meer te lezen. Bloembollenbedrijf Theo de Boer B.V. bestaat 127 jaar. Een goed moment om even stil te staan bij de geschiedenis van dit bloembollenbedrijf dat sinds 1960 gevestigd is aan de ’s-Gravendamseweg in Voorhout. De geschiedenis begint niet in Voorhout, maar in Noordwijkerhout waar de grootvader van oprichter Theo de Boer in 1897 een toekomst in de bloembollen voor zichzelf en zijn nazaten voor zich ziet. Ruim een en een kwart eeuw jaar later zien we dat het bloembollenbedrijf zich ontwikkeld heeft tot een sterke speler in de markt, dat niet alleen in Nederland actief is, maar ook ver daarbuiten. Memorabel is het artikel over honderd jaar georganiseerde brandweer en het 25 jarige vrijwillige brandweerkorps. In 1864 brengen burgemeester en wethouders van Voorhout een werkbezoek aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de liberaal James Loudon. Als reactie hierop ontvangt de gemeente Voorhout in januari 1865 een schrijven van Loudon. In deze brief staat dat ‘in Voorhout brandblusmiddelen ontbreken’. Hiervoor moet een oplossing worden gezocht. Omdat de bebouwde kom van de gemeente Voorhout ‘op één uur gaans’ van de naburige gemeenten ligt, stellen de toenmalige burgemeester Hendrik Derk Terwee (tevens burgemeester van Oegstgeest) en wethouders voor om eigen brandblusmiddelen aan te schaffen. Zij besluiten om bij de gerenommeerde Rotterdamse firma Bikkers & Zn een brandspuit te kopen. De toenmalige brandweercommandant Harry Philipsen kon op 14 januari 1966 niet bevroeden dat anno 2024 het korps nog steeds steunt op vrijwilligers en dat dit al meer dan veertig jaar niet meer alleen mannen zijn. En de nieuwe spuit uit 1966? Die zal iconisch worden onder de naam Voorhout 677.

Naar het nieuwsoverzicht

Agenda eendaags

Lezing door Stefan Glasbergen - Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer 

14 mei 2024 - Rombout Verhulst (Mechelen, 1624 Den Haag, 1698) kon als beeldhouwer de elite van de Noordelijke Nederlanden tot zijn vaste klantenkring rekenen. Hij was de belangrijkste ontwerper en uitvoerder van barokke grafmonumenten voor hooggeplaatste militairen, zoals Tromp en De Ruyter en vooraanstaande figuren zoals Hugo de Groot, Adriaan Clant tot Stedum, een van de Nederlandse onderhandelaars bij de Vrede van Münster. In Midwolde (Gr.) maakte hij in opdracht van Anna van Ewsum een praalgraf voor haar echtgenoot Carel Hieronymus van Inn- en Kniphuisen. Verhulst leverde daarnaast onder meer werk voor het Stadhuis op de Dam, de Waag in Leiden en voor stadhouderlijke paleizen als Huis ten Bosch en Paleis Soestdijk. Als beeldhouwer zat hij opvallend vaak dicht bij het vuur en ontmoette hij vrijwel iedereen die er enigszins toe deed. Verhulst was, kortom, een van de meest vooraanstaande beeldhouwers van zijn tijd. In Leiden en omgeving is, na Amsterdam, het meeste van zijn werk te zien is. In Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer in de Lage Landen geeft Stefan Glasbergen niet alleen een zeer gedetailleerd beeld van het leven en werk van Rombout Verhulst, maar beschrijft hij ook hoe de kunstenaar bewoog binnen zijn netwerk van collega's en opdrachtgevers. Daarmee vertelt deze monografie tevens de geschiedenis van een Vlaamse migrant die in een jonge natie, verscheurd door interne en externe conflicten, wist op te klimmen tot de absolute top in zijn vakgebied en tot in de hoogste kringen in de Republiek. Stefan Glasbergen (1982) is lerarenopleider geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft met enige regelmaat artikelen over historische en/of onderwijs gerelateerde onderwerpen voor kranten en tijdschriften. In 2019 verscheen zijn eerste boek Goeie Mie, een biografie van een seriemoordenares, dat in 2022 genomineerd werd voor de publieksprijs van de Historische Vereniging Oud Leiden. Link: Lezing door Stefan Glasbergen - Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer in de Lage Landen

Genealogie en LisserTijdReis (LTR) 

21 mei 2024 - De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” organiseert op dinsdag 21 mei 2024 een lezing over genealogie. Wie is niet benieuwd naar zijn of haar afstamming? Onze ouders en grootouders hebben we meestal goed in beeld. Maar wat weten we van de generaties die daaraan voorafgingen? Zij hebben doorgaans weinig achtergelaten. Foto’s, boeken en andere geschriften zijn zeldzaam. Hoe kom je dan toch aan informatie over je voorouders? Veel mensen proberen daarom door stamboomonderzoek meer te weten te komen. En dat lukt vaak verrassend goed. De Vereniging Oud Lisse (VOL) heeft informatie over ongeveer 65.000 personen. En dat aantal groeit nog steeds. Om die reden doen mensen binnen en buiten Lisse vaak een beroep op de VOL. De genealogische informatie maakt onderdeel uit van de website 'LisseTijdReis'. Om geïnteresseerden vertrouwd te maken met het gebruik van LisseTijdReis organiseren we enkele voorlichtingsbijeenkomsten waarin onder andere wordt uitgelegd welke informatie je kunt vinden en hoe je deze kunt opzoeken. Op 21 mei 2024 zullen Louise Kerkvliet-van Kampen en Henk Schaap vertellen welke genealogische gegevens je kunt vinden in de LisseTijdReis en hoe je daar kunt komen. Bent u geïnteresseerd in stamboomonderzoek? Bent u op zoek naar informatie over voorouders in Lisse? Dan biedt deze avond nieuwe inzichten. Plaats: De Vergulde Zwaan, 1e Havendwarsstraat 4, Lisse. De lezing begint om 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur. Belangstellenden dienen zich aan te melden via onze website (vol=vol): https://oudlisse.nl/evenement/21mei24/ Helmi Beijsens-Berg, secretaris

Naar de agenda

Agenda meerdaags

200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 

14 apr t/m 25 aug 2024 - Katwijks Museum Heftige stormen, schipbreuken, strandingen en redding van schipbreukelingen aan de Hollandse Noordzeekust tussen 1824 en 2024: dat levert indrukwekkende schilderijen, tekeningen en foto’s op, te zien in het Katwijks Museum. Centraal in deze tentoonstelling staan stormen, schipbreuken, strandingen en reddingen die door 19de en 20ste-eeuwse Romantische en Haagse School kunstenaars op doek zijn vereeuwigd. Met kunstschilders als Johannes Hermanus Koekkoek, Willem Anthonie van Deventer, George Lourens Kiers, Hendrik Willem Mesdag, Hans von Bartels, Frederika Broeksmit en Tjeerd Bottema Daarnaast geven foto’s en persoonlijke verhalen van Katwijkse redders en hun reddingen extra betekenis aan het moedige werk van alle vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij die dag en nacht voor onze veiligheid op zee klaar staan. De tentoonstelling in het Katwijks Museum is onderdeel van een reeks tentoonstellingen in musea door heel Nederland die ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in 2024 gehouden zullen worden. Bezoekt u de tentoonstelling, dan kunt u vanaf 11.00 uur in de Rabozaal de film van 'Jutter tot Redder bekijken'. De film wordt vertoond van dinsdag t/m vrijdag. De film vertoont onder andere beelden van roeireddingboten, boten getrokken door paarden, oefen reddingen met behulp van de militaire luchtvaart, en reddingboten in een stormachtige zee. Katwijks Museum, 14 april t/m 25 augustus 2024 www.katwijksmuseum.nl Foto: Van Deventer (1824-1893)

Rembrandts vier zintuigen - Zijn eerste schilderijen 

20 jan t/m 16 jun 2024 - Museum De Lakenhal is jarig! In 2024 bestaat het museum 150 jaar. Dat vieren we met de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen. Rembrandt maakt deze reeks, zijn vroegst bekende werk, als hij rond de 18 jaar oud is en in Leiden woont. De presentatie bestaat, naast de Brillenverkoper (het Zicht) uit de eigen collectie, uit drie werken uit The Leiden Collection uit New York: de Operatie (het Gevoel), de Drie zangers (het Gehoor) en de Flauwgevallen patiënt (de Reuk). De vier schilderijen zijn 150 dagen in het museum te zien. TOONBEELD VAN EXPERIMENT Met deze reeks varieert Rembrandt op een klassiek thema in de kunsten. De zintuigen worden vaak verbeeld als personificaties van elegante vrouwen met vaste attributen. Rembrandt kiest juist voor alledaagse scènes, met een marskramer die zijn waar probeert te slijten, een bezoekje aan de dokter en mensen die samenkomen om te zingen. MEESTER IN DE DOP De werken laten zien hoe vernieuwend Rembrandt op jonge leeftijd al is: hij speelt met licht en donker, heeft een losse verftoets en kiest voor alledaagse personages. De zintuigenreeks laat daarmee zien wat een eigenwijs, experimenteel en vindingrijk kunstenaar Rembrandt van meet af aan is: wat later zijn handelsmerk zou worden, is hier in de kiem al aanwezig. VOOR HET EERST SAMEN IN LEIDEN Het is voor het eerst dat de schilderijen samen in Leiden te zien zijn: de stad waar Rembrandt is geboren, zijn eerste schilderopleiding geniet en zijn eerste stappen zet als kunstenaar. Ze worden getoond naast meer werken uit de vaste collectie van Museum De Lakenhal: van de jonge Rembrandt en andere beroemde schilders uit zijn omgeving, onder wie Jan Lievens en Gerrit Dou.

Naar de agenda

Artikelen

Naar de artikelen

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door

Advertentie