Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 12 november 2022

Contactgegevens
Kloosterwei 113
2361 XH Warmond
E info@warmelda.nl

Warmond, Historisch Genootschap Warmelda

Drie nieuwe boeken over Warmondse geschiedenis!

De Maand van de Geschiedenis (ieder jaar weer in oktober) is in Warmond op grootse wijze afgesloten: de onderzoekers van het Historisch Genootschap Warmelda publiceren welgeteld drie nieuwe geschiedkundige boeken. De eerste publicatie - "Storm op den Staat!", geschreven door André van Noort - verhaalt over het leven van de fascistische politicus Arnold Meijer, die voor de Tweede Wereldoorlog (in de jaren 1926-1931) nog priesterstudent was op het Groot-Seminarie Warmond. In de ban geraakt van het fascisme groeide Meijer uit tot de leider van het Zwart Front. Meijer volgde een gematigder koers en richtte in 1940 het Nationaal Front op, maar zag zijn partij door de Duitsers verboden. De Duitsers hadden immers voor de NSB gekozen. Toch werd Meijer na de oorlog veroordeeld wegens collaboratie. Hoe de goed ontwikkelde en standvastige Meijer zijn leven na de oorlog vorm gaf, is in het onderzoek van Van Noort eveneens te lezen.

In de tweede publicatie - "Atlas van Laatmiddeleeuws Warmond" - presenteert Mathieu Fannee een reconstructie van het dorp Warmond in de late middeleeuwen. Van werkelijk elk bewoond perceel is nagegaan wie er vanaf ca. 1300 allemaal woonden. Een spannende vraag in het onderzoek was of de plattegrond van het middeleeuwse dorp nog herkenbaar is in het huidige stratenpatroon. Fannee geeft in het boek een helder antwoord.
De derde en laatste publicatie - "Warmonds toponymisch woordenboek" - vormt een aanvulling op genoemde atlas. Daarin worden de namen in kaart gebracht, die middeleeuwse Warmonders gaven aan de landerijen rondom het dorp. Velden werden vaak vernoemd naar de vorm van het land, de eigenaar, of naar de beesten of gewassen die op het land stonden. In de oude Warmondse veldnamen zien we dan ook een lang verdwenen wereld voor onze ogen herrijzen.

Deze drie publicaties zijn niet bij Warmelda zelf te bestellen, maar wel bij alle boekhandels of landelijke webshops:

Storm op den Staat te bestellen bij Uitgeverij Verloren.

Atlas van Laatmiddeleeuws Warmond en Warmonds toponymisch woordenboek te bestellen bij Brave New Books.