Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 29 april 2024

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Voorhouts Weekblad, De Boer bloembollen en 100 jaar brandweer

De nieuwe Dwars Op staat bol van mooie verhalen. Zo ook het item Laatste editie Voorhouts Weekblad. Op 30 september 2003 verschijnt de laatste uitgave van de krant. Het is na bijna 22 jaar de laatste editie. Wat is in die week het belangrijkste locale nieuws? Het hoofdartikel beslaat een halve voorpagina en gaat over het gelijktijdig afscheid van Ferry Knop (1932-2005) als redacteur van het Voorhouts Weekblad. De bekende Voorhouter die op zijn brommer met zijn witte helm op en zijn lange regenjas aan zeventien en een half jaar verslag heeft gedaan. Maar er valt meer te lezen.

Bloembollenbedrijf Theo de Boer B.V. bestaat 127 jaar. Een goed moment om even stil te staan bij de geschiedenis van dit bloembollenbedrijf dat sinds 1960 gevestigd is aan de ’s-Gravendamseweg in Voorhout. De geschiedenis begint niet in Voorhout, maar in Noordwijkerhout waar de grootvader van oprichter Theo de Boer in 1897 een toekomst in de bloembollen voor zichzelf en zijn nazaten voor zich ziet. Ruim een en een kwart eeuw jaar later zien we dat het bloembollenbedrijf zich ontwikkeld heeft tot een sterke speler in de markt, dat niet alleen in Nederland actief is, maar ook ver daarbuiten.

Memorabel is het artikel over honderd jaar georganiseerde brandweer en het 25 jarige vrijwillige brandweerkorps. In 1864 brengen burgemeester en wethouders van Voorhout een werkbezoek aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de liberaal James Loudon. Als reactie hierop ontvangt de gemeente Voorhout in januari 1865 een schrijven van Loudon. In deze brief staat dat ‘in Voorhout brandblusmiddelen ontbreken’. Hiervoor moet een oplossing worden gezocht. Omdat de bebouwde kom van de gemeente Voorhout ‘op één uur gaans’ van de naburige gemeenten ligt, stellen de toenmalige burgemeester Hendrik Derk Terwee (tevens burgemeester van Oegstgeest) en wethouders voor om eigen brandblusmiddelen aan te schaffen. Zij besluiten om bij de gerenommeerde Rotterdamse firma Bikkers & Zn een brandspuit te kopen.
De toenmalige brandweercommandant Harry Philipsen kon op 14 januari 1966 niet bevroeden dat anno 2024 het korps nog steeds steunt op vrijwilligers en dat dit al meer dan veertig jaar niet meer alleen mannen zijn. En de nieuwe spuit uit 1966? Die zal iconisch worden onder de naam Voorhout 677.