Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 20 september 2021

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

HKV-Restauratieprijs Voorhout weer uitgereikt

Het wordt zaterdag 25 september een drukke dag met meerdere activiteiten voor het bestuur van de Historische Kring Voorhout (HKV). 

HKV-café

Dat begint al om half elf in de morgen als tijdens het HKV-café bezoekers weer welkom geheten worden in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat. Deze inloopgelegenheid is inmiddels gebruikelijk op de laatste zaterdag van elke maand. Voor geïnteresseerde gasten zijn de verzameling bidprentjes, een grote collectie foto’s uit het verleden van Voorhout en boeken over dorp en directe omgeving door te bladeren. In de vitrinekasten worden materialen tentoongesteld die herinneren aan de schooltijd van vroeger, religieuze artikelen en zaken die te maken hebben met de arbeid in de bloembollensector. De tentoonstelling van de 75-jarige Oranje vereniging Voorhout kan nog steeds bezocht worden. Voor degenen die in hun familiegeschiedenis willen duiken is er ervaren hulp aanwezig om die zoektocht te helpen beginnen. Voor de lokale voorouders is er natuurlijk het genealogiebestand op de website van de HKV.

Uitreiking

Zaterdagmiddag gaat de aandacht naar Herenstraat 108. Na een periode waarin geen geschikte kandidaten gevonden konden worden, is de HKV blij de HKV-Restauratieprijs weer te kunnen uitreiken. De keuze is gevallen op de woning tussen De Posterijen en Cheers!. Het betreft een vrijstaand woonhuis van rode baksteen en donkere gebakken dakpannen. Het pand werd omstreeks 1900 voor Co Damen gebouwd en is meerdere generaties door de familie Warmerdam bewoond.

Constructie

Het gebouw is éénlaags met mansardedak met de nok evenwijdig aan de Herenstraat gesitueerd. De voorgevel is vijf-assig: twee ramen links, twee rechts en de prominente voordeur in het midden, met dakkapel daarboven. De gevel bevat sierstenen boven de raamkozijnen in een getoogde rollaag. Dit is gebruikelijk en typerend voor de architectuur rond die tijd. Na toevoeging van een extra voordeur in de noordelijke zijgevel in 1932 is het bewoond geweest door twee gezinnen. Zij moesten de woning met spoed verlaten omdat er in 2008 een sloopvergunning was afgegeven. In het recente verleden werd het echter gebruikt om gastarbeiders onder te brengen. In verarmde staat dreigde de woning ten onder te gaan met de bouw van het naastgelegen appartementencomplex en de daarbij ontstane discussie over parkeergelegenheid.

Eerder

De HKV is erg blij dat het pand behouden en nu zorgvuldig gerestaureerd is. Helaas is het erachter staande eenvoudige bollenschuurtje verdwenen. Het pand is weer een pareltje voor de dorpskern. Met een hoge mate van functionaliteit wordt verwacht dat met onderhoud en zorg ook de toekomst verzekerd is. De restauratieprijs zal zaterdagmiddag van harte uitgereikt worden aan eigenaar en beheerders. In 2013 ontving de eigenaar van Cheers! de restauratieprijs voor het behoudt van het voormalige Parochiehuis.

Foto: De vroegere woningen Herenstraat 108 / 108a, nu dependance voor Cheers!. (HKV / Kees den Elzen)