Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Donderdag 4 juli 2024

Provincie Zuid-Holland

Nieuwsbrief Geschiedenis van Zuid-Holland: juli 2024

Nieuw thema: Kastelen & landgoederen
 

Tussen Hillegom en het Westland, veelal op de oude strandwallen, vind je de prachtige landgoederenzone. Ieder kasteel, landgoed, of buitenplaats is uniek: het zijn prachtige plekken vol verhalen die het landschap karakter geven. Samen vertellen ze het verhaal van adel en welvarende stedelingen, die met name vanaf de zeventiende eeuw een verblijf buiten de stad realiseerden.

Veel kastelen en landgoederen hebben een lange geschiedenis, zo ook Kasteel Binckhorst in Den Haag, waar Miep Smitsloo ons in vogelvlucht mee naar toe neemt. Wie woonden en werkten er eigenlijk op die buitenplaatsen, en wie doen dat nog steeds? In tien video’s maak je kennis met de beheerders en bewoners van deze bijzondere plekken. En wat aten de bewoners van die mooie buitenhuizen eigenlijk? Schilderijen, dagboeken, gedichten en kookboeken vertellen ons meer over de gemoedelijke maaltijden op de buitenplaats. 

Ga je liever zelf op bezoek bij een kasteel of buitenplaats? Wandel of fiets naar Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, ’t Huys Dever in Lisse, of Kasteel Teylingen in Voorhout.