Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 5 januari 2021

Contactgegevens
Archimedesweg 1
2333 CM Leiden
T (071) 306 30 71
E archief@rijnland.net

Hoogheemraadschap van Rijnland

200 Bekendmakingen online gezet

Op de valreep van het oude jaar publiceert het hoogheemraadschap van Rijnland bijna 200 bekendmakingen (1646-1942) via de online archieven van Rijnland. 

De collectie is niet compleet (in afzonderlijke dossiers bevinden zich ook nog bekendmakingen) maar biedt een doorsnede van wat dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland gedurende enkele eeuwen bekendmaakten. 

Samen met de dijkgraaf controleerden de hoogheemraden het gehele waterbeheer ten zuiden van het IJ, tot Wassenaar en Gouda toe. Het hoogheemraadschap bepaalde het waterpeil en had het toezicht over alles wat de stroming van het water activeerde of belemmerde zoals molens, dammen en bruggen. Via plakkaten werden de verordeningen, de keuren die het college uitvaardigde openbaargemaakt. 

De collectie bevat keuren en verordeningen, maar ook aankondigingen van openbare aanbestedingen. Vanaf de 15e eeuw kreeg het hoogheemraadschap steeds meer een taak als bestuurder. Behalve het toezicht op de naleving van keuren hield het zich ook bezig met beheer en onderhoud van waterstaatswerken. De collectie schetst een beeld van een organisatie die met vallen en opstaan, altijd volhoudend en soms tegen de stroming in, het land veilig, droog en mooi heeft gemaakt.