Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
donderdag 4 mei 2023

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

4 mei wandeling langs oorlogsgraven op Rhijnhof

OORLOGSGESCHIEDENIS VAN DE LEIDSE REGIO

De graven van oorlogsslachtoffers op begraafplaats Rhijnhof geven een beeld van de oorlogsgeschiedenis van de Leidse regio en van de lotgevallen van inwoners die elders om het leven kwamen. Ook rondom Rhijnhof werd gevochten. Tijdens de gevechten in de meidagen van 1940 lag Rhijnhof in de frontlinie en hingen er parachutes in de bomen van de begraafplaats.

In de loop van 1944 legde de Duitse bezetter loopgraven en mitrailleurnesten aan op en rond de begraafplaats. De situatie werd toen zelfs zo grimmig, dat er een aantal dagen niet begraven kon worden. Het gebrek aan hout was een ander probleem waar de begraafplaats mee te maken kreeg. Hoe kwam men aan materiaal voor grafkisten?

ONZE GIDS RUURD KOK

Kenner, archeoloog en journalist Ruurd Kok zal vertellen over de oorlogsgraven, de strijd in de meidagen, over gefusilleerde verzetsmensen, kampslachtoffers en burgers die omkwamen bij geallieerde bombardementen. Ruurd doet al jaren onderzoek naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Leiden en omgeving. Hij blijft zich verwonderen over de vele plekken waar bijzondere oorlogsverhalen verborgen liggen in het (stedelijk) landschap. En zo ook op Rhijnhof. De artikelen die hij voor Leidsch Dagblad schreef over oorlogssporen zijn gebundeld in het boek Bang voor mooi weer, dat gepresenteerd is met de gelijknamige documentaire.

AANMELDEN EN ONTVANGST

Aanmelden is nodig omdat we de groep beperkt willen houden. Dat kan tot uiterlijk dinsdag 2 mei via info@rhijnhof.nl of 071-532 06 09 menukeuze 2
Na aanmelding ontvangen deelnemers een bevestiging. De wandeling is gratis.

DODENHERDENKING BIJ HET OORLOGSMONUMENT AAN DE HAAGSCHE SCHOUWWEG

Aansluitend vindt om 15.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking bij het Oorlogsmonument aan de Haagsche Schouwweg plaats, gelegen naast de begraafplaats. Meer informatie over de herdenking en het bijzondere monument: dodenherdenkingleiden.nl/haagsche-schouw/geschiedenis