Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 12 november 2017

Contactgegevens
Rhijngeesterstraatweg 79
2341 BR Oegstgeest
T 071-5154387

 

Oegstgeest, Vereniging Oud Oegstgeest

Het sissen van de schaduw, negen Oegstgeester legenden

Bij zijn historisch onderzoek kwam Freek Lugt diverse verhalen tegen waarin werkelijkheid en verzinsels zo dooreenlopen dat ze niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Voor serieuze geschiedschrijving zijn dergelijke legenden niet of nauwelijks bruikbaar. Vaak echter zijn ze zo boeiend dat het jammer zou zijn ze in vergetelheid te laten wegzinken.

Dit soort legenden over Oegstgeest en daarbuiten zijn naverteld en verzameld in de bundel Het sissen van de schaduw. De titel is die van de eerste legende, over druïden die vanuit Oegstgeest uitkijken op Lugdunum. De andere verhalen gaan over
– een veldslag tussen hier wonende Germanen en een invasieleger van de Angelen;
– Willibrord die de kerk van Oegstgeest wijdt vanuit de hemel;
– Vikingen die de omgeving plunderen tot ze worden verjaagd;
– een priester uit Oegstgeest die een groot deel van noordwest Duitsland ontgint;
– hoe een beeld van Cunera in Oegstgeest belandt;
– een verrassende ontmoeting tussen een abdis en een keizer;
– waar de uit Oud-Poelgeest gestolen demon is gebleven;
– de zilveren schaal die in 2013 is gevonden.

Na elke navertelling zet Lugt het verhaal in zijn historische context. Vaak blijkt er dan nog verrassend veel op werkelijkheid te berusten.

Het boek, ca. 100 pagina’s, fraai opgemaakt en gebonden, zal op 12 november om 13:00 uur worden gepresenteerd in de Rijnlandse Boekhandel, Oegstgeest. Vanaf 13 november zal het boek ook in andere boekhandels te koop zijn. De prijs bedraagt € 15,00.