Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Boek- en tijdschriftbesprekingen

Rijnlandgeschiedenis.nl wil u op de hoogte houden van wat er zoal verschijnt, wat voor iedereen in Rijnland interessant kan zijn. Dit keer een heel aantal besprekingen.

Piet de Baar vervolgt zijn bespreking van de verschillende verenigingsbladen in Rijnland. Dit keer is het de beurt aan Over Oegstgeest (Oegstgeest), De Aschpotter (Sassenheim), De Hekkensluiter (Warmond) en Terra Salica (De Zilk). Er staat het nodige in dat ook mensen buiten die plaatsen zal interesseren. Daarnaast bespreekt Piet de Baar twee uitgaven die juist vanuit het niveau van het hele graafschap Holland, nuttig en leerzaam zijn, namelijk het themanummer van Holland, dat geheel gewijd is aan het ontstaan van het graafschap, en een boek over (ambachts)heerlijkheden in Holland. Redacteur Meta Henneke wijst u vervolgens op een Leiderdorps boek dat nieuw licht werpt op Leithon.

Uit de Rijnlandse Verenigingsbladen IV

Over Oegstgeest

Het halfjaarlijkse tijdschrift Over Oegstgeest telt een groot aantal uitgebreide historische bijdragen, zoals die van Eke Poortinga over het ontstaan en de ontwikkeling van de lage en hoge jurisdictie in Oegstgeest. Het is het tweede deel van een serie, dat dit maal handelt over wat er gebeurde toen Leiden de heerlijkheid overnam. Uitgebreid wordt door Onno Koerten en Rico Sneller stil gestaan bij bewoners van Endegeest, de eerste in een algemener overzicht, de tweede zoomt in op een van hen: René Descartes. Sylvia Braat schrijft over de eerste vrouw in de Oegstgeester gemeenteraad, terwijl Jacques Thorn en Dineke Peddemors een tweede deel schreven van hun geschiedenis van de Reformatie in Oegstgeest, onder de intrigerend titel ‘De billen van de pastoor als spiegel van tolerantie’. Verder komen in de bespreking aan de orde bijdragen van Carla de Glopper-Zuijderland (over vaccinatie), een interview over de wederopbouw en bijdragen van Freek Lugt over klooster Mariënpoel en over de Brittenburg.

De Aschpotter

In de Aschpotter uit Sassenheim vinden we zeer uiteenlopende stukken, zoals een kennismaking met Aad van der Geest, een vermakelijk verhaal van Gijs Overvliet over een postwissel uit 1912, een biografie door Margrot Tibboel over kolenboer annex bloembollentransporteur Jan van Velzen, de namen van Sassemse bruggen (en het verhaal dat daarachter zit, door Irma Ooijevaar) en een interessant verhaal over emigratie uit Sassemheim tussen 1883 en 1865 van Jaap Bergman. Daarbij komen dan een groot aantal min of meer vaste rubrieken, over kunstwerken langs de openbare weg, Sassenheim vroeger en nu, en een portret van een Sassenheimere, dit keer Arie van der Voort, een bollenman die de oorlog in Engeland doormaakte en in 1945 in een Leids ziekenhuis overleed. En natuurlijk aandacht voor de fraaie tentoonstelling over Openbaar Vervoer in de Bollanstreek in “clubgebouw” De Croy.

De Hekkensluiter

Het verenigingsblad van Warmunda, De Hekkensluiter, heeft ook het nodige te bieden. Een verhaal van Wim Slingerland over (de familie van) een Warmondse schoolmeester voert de lezer en passant naar andere plaatsen in Rijnland: Leiden, Wassenaar, Oude Wetering en Wassenaar. Anja Schrage vertelt de geschiedenis van het Oude Raadhuis, dat 150 jaar geleden gerealiseerd werd. Blijkbaar vergaderde de Warmondse vóór 1850 in de dorpskroeg; burgemeester Nederburgh voerde daar trouwens 52 jaar het bewind, van 1851 tot 1903 (de langstzittende burgemeester?). Een gewone Warmonder – schuurbaas Thomas Weijers – komt aan bod in een ander artikel. Mathieu Fannee werpt in een aretikel over de sterfdata van de middeleeuwse heren Warmond opnieuw nieuw licht op deze heren uit het geslacht Van der Woude.

Terra Salica

De Zilk – gemeente Noordwijkerhout – heeft een eigen historische vereniging met een eigen blad, dat volgens Piet de Baar valt in de categorie ‘klein maar fijn’. Die verhouding tussen De Zilk en Noordwijkerhout komt natuurlijk ook voorbij in het artikel waarin Theo van Wijlswijk de lokale (Zilker) politieke partij beschrijft, die van 1974 tot 1986 raadsleden leverde aan de Noordwijkerhoutse gemeenteraad. Elly van der Voorn-Nederstigt interviewt een schooljuf die – geboren in Hillegom – sinds 1939 in De Zilk woonde (en lesgaf in Noordwijkerhout).  Jan Duivenvoorde vertelt de geschiedenis een gebied binnen de Zilk, Breeland, waar al in de 16eeeuw een boerderij stond en volgt het verhaal tot het eind van de 19eeeuw

Klik op deze link om direct naar het artikel te gaan.