Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Dinsdag 23 augustus 2016

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

HKV ontvangt schenking Ds. Kalkman

HKV ontvangt schenking Ds. Kalkman

In april jl. heeft de Historische Kring Voorhout (HKV) een schenking ontvangen uit de nalatenschap van dominee E.H. (Ems) Kalkman. Hij was van september 1951 tot juni 1958 predikant van de Nederlands Hervormde Gemeente in Voorhout. Dominee Kalkman is op 30 december 2015 in ’s-Hertogenbosch overleden. Hij is hier begraven op de begraafplaats van de N.H. Gemeente in Voorhout, waar eerder zijn zoontje Wouter (in 1955) en zijn echtgenote (in 2015) te rusten zijn gelegd. De Voorhoutse Protestante Gemeente was zijn eerste standplaats en heeft altijd een bijzondere plaats gehouden in het gezin. De uit de kerktoren in de oorlog ontvreemde kerkklok kwam terug in 1954 tijdens zijn periode als predikant. Die retour gekomen klok kreeg de naam ‘Josje’, naar de oudste in Voorhout geboren dochter die, op haar verjaardag, de eerste ruk aan het klokkentouw mocht geven. De klok is zowel tijdens de begrafenis van ds. Kalkman en zijn echtgenote ook geluid.

In de nalatenschap van dominee Kalkman bevonden zich twee etsen van Voorhout en een aquarel van de Nagelbrug met daarop ook een deel van de recent gesloopte boerderij oorspronkelijk van Ruigrok van der Werve, later van Hein Oostdam. De kinderen Kalkman hebben besloten deze etsen en de aquarel aan HKV te schenken. Die zijn natuurlijk in dankbaarheid door de vereniging aanvaard. Zo zijn de afbeeldingen van Voorhout weer terug op hun geboortegrond.

In de Dwars Op, de zojuist verschenen zomeruitgave van het tijdschrift van de HKV, is van de gelegenheid gebruik gemaakt om aandacht te besteden aan de loopbaan van dominee Kalkman.

De HKV zal, zoals gewoonlijk, aanwezig zijn op de braderie op 17 september tijdens de Voorhoutse najaarsfeesten. HKV-leden hebben dan de zomereditie van Dwars Op thuis bezorgd gekregen, maar andere geïnteresseerden kunnen een los exemplaar kopen (en eventueel lid worden) bij de HKV-kraam. Ook kunnen er Voorhoutse vlaggen, Voorhoutse wimpels en Voorhoutse bootvlaggetjes gekocht worden.