Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 13 mei 2024

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Veertig jaar geleden bezocht H.K.H. Prinses Margriet Alphen aan den Rijn

Veertig jaar geleden, 11 mei 1984,  bezocht H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden Alphen aan den Rijn op verzoek Stichting Forum Romanum Albanianum - Oprichters Ing. Jan J. de Back en Architect Latief Perotti.  

Heden, veertig jaar geleden kwam Prinses Margriet als Beschermvrouwe van de Scheepvaart naar Alphen om een model van het grootste gevonden “Zwammerdamschip” (1974)  in de Adventskerk te overhandigen aan de Italiaanse ambassadeur in Nederland, de heer dr. E.M. Bolasco. Op 12 juli heeft een Alphense Delegatie voor Economie en Cultuur onder leiding van Burgmeester Martien Paats, het scheepsmodel, vervaardigd door G.IJzereef Sr., namens de Stichting uitgereikt aan Prof.dr. Valnea Scrinari, Directeur van het Scheepvaart Museum Fiumicino te Rome. Tot grote verrassing van de Italianen had de Alphense Delegatie 250 Gerbera’s uit Boskoop als reclamestunt meegenomen.    

De Stichting Forum Romanum Albanianum, die tot doel had om geld te genereren voor de bouw van een Scheepvaartmuseum voor de zgn. Zwammerdamschepen, werd in 1988 ter vergroting van de slagkracht samengevoegd met een aantal gelijksoortige Archeologische Stichtingen, die uiteindelijk Stichting Archeon vormden.

Anno 2024 zijn een aantal Zwammerdamschepen geassembleerd en deels gereconstrueerd.   De bouw van een Scheepvaartmuseum, de plaats ervan en kosten,  is gezien het accent op het belangrijkste deel van  de Romeinse historie  in de provincie Zuid Holland, politiek gesproken nog een open vraag.