Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Donderdag 3 juni 2021

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Stadswandeling langs industriƫle monumenten in Leiden

Deze week verscheen er bij ons een wandelbrochure onder de titel Stadswandeling langs industriële monumenten in Leiden, samengesteld door Rijkert Knoppers en Conny Kalkhoven. Deze 9 kilometer lange route met kaart, leidt de wandelaar langs restanten van het rijke industriële verleden van de stad Leiden.  

Tot halverwege de twintigste eeuw stond Leiden niet alleen bekend om de lakenindustrie, maar ook om de grote hoeveelheid andere bedrijven, zoals drukkerijen, conservenfabrieken en broodfabrieken. Inmiddels zijn de meeste fabrieken, voor zover nog niet afgebroken, in gebruik voor wonen, cultuur of bedrijf. Deze wandeling van ongeveer 9 km voert langs meer dan twintig erfstukken uit het verleden, waaronder de Meelfabriek de Sleutels, de Dekenfabriek Zaalberg, het Depot der Zuidhollandsche Bierbrouwerij, het Gemaal aan de Geregracht, de fabriek van wollen dekens De Blauwe Klok en De Stadstimmerwerf. Over elke bezienswaardigheid is in beknopte vorm achtergrondinformatie opgenomen.  

De brochure (ISBN 978 90 7125 93 6) is voor € 4,95 verkrijgbaar bij de Leidse boekhandels en de VVV.