Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 9 september 2017

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Website Rijnlandse Geschiedenis genomineerd voor Oud-Leiden publieksprijs

Juryvoorzitter Rogier van der Sande had weinig verwachtingen toen hij ja zei tegen het verzoek van de Historische Vereniging Oud Leiden of hij een jury wilde voorzitten om de beste historische manifestatie van de afgelopen vijf jaar uit te kiezen. ‘Een stuk of tien, vijftien, daarmee zou het wel bekeken zijn. Dacht ik. Het werden er meer dan zestig’.

Hij wil maar zeggen: de geschiedenis leeft. ‘Ik vond het vooral leuk dat zoveel mensen belangstelling hebben voor de geschiedenis van hun wijk of buurt, de directe eigen leefomgeving.’ Dat er uit Leiden en de regio bijdragen zouden komen over de Tweede Wereldoorlog, had hij wel verwacht. Voor die periode is altijd aandacht. Maar de belangstelling was veel breder. En wat mij opviel: het ging niet alleen over notabelen. Er is veel belangstelling voor het gewone, kleine leven, het leven van alledag.’

Na de sluiting van de aanmelding op 1 juli stond de jury, die behalve uit Van der Sande bestond uit journalist Gijsbert van Es, oud-directeur van de Leidse Schouwburg Bart van Mossel, geschiedenisstudent Simone Nieuwenbroek en redactiechef Marijn Kramp van het Leidsch Dagblad, voor een lastige taak. Er waren boeken, voorstellingen, tentoonstellingen, films en publieksdagen aangemeld. Het was lastig om die ongelijksoortige manifestaties op gelijke criteria te beoordelen.

Originaliteit

Uiteindelijk besloot de jury te kijken naar bereik, de mate waarin jongeren en andere mensen die ’anders minder met geschiedenis in aanraking komen’ bij de manifestatie waren betrokken, originaliteit en voor zover zij dat kon overzien, impact. Omdat Oud Leiden van tevoren de eis had gesteld dat de manifestatie moest zijn gedocumenteerd, hielp dat de jury wel bij het bepalen van die impact. Er waren boeken, brochures, flyers, foto’s en films en websites om te beoordelen.

Uiteindelijk, zeggen Van der Sande en Nieuwenbroek, is de jury best tevreden over de shortlist. Uit die baaierd aan bijdragen is van alles wat geselecteerd: een website, een roman, een voorstelling, een project met een stripboek, een optocht en rijk geïllustreerd geschiedenisboek met een bijbehorende viering.

En nu - tja, ’het is uit onze handen’. ‘We denken dat we het publiek een mooie, diverse set nominaties kunnen aanbieden.’ De voorzitter hecht eraan te zeggen dat de jury ook heeft genoten van de niet-genomineerde manifestaties. ‘We moesten een keuze maken. Ook al was het soms huisvlijt, we hebben zoveel liefde, enthousiasme en bevlogenheid voor het Leidse verleden aangetroffen... ja, het gaf allemaal blijk van een aanstekelijke passie!’

De nominaties

De Bekentenissen van Petrus, boek. ’Behalve een spannende verhaallijn, vol christelijke symboliek, voert het boek de lezer mee door Leiden. Het boek van Jeroen Windmeijer boeit een breed publiek’.

Herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael, manifestatie. ’De indrukwekkende processie - met mooie bijrollen voor burgemeester Henri Lenferink, rector magnificus Carel Stolker en cabertier Jochem Myjer - bracht veel volk op de been’.

Hooglandse kerk 700 jaar, jubileumboek en viering. ’De viering van het 700-jarig jubileum en het jubileumboek waren los van elkaar genomineerd. De jury verbindt het een en het ander, omdat het zo’n indrukwekkend geheel vormt’.

Rijnland Geschiedenis, website. ’Zeer toegankelijk allemaal, prettig leesbaar en informatief. Een website als deze is een verrijking en heeft veel potentie in een gebied met meer dan gemiddelde interesse in de geschiedenis van stad en streek’.

Wij van de fabriek, theater. ’PS Theater voerde in november 2016 het theaterstuk op in de Meelfabriek. De uitverkochte voorstellingen brachten de toeschouwers terug naar een tijd die niet eens zo lang geleden is, maar wel echt tot het verleden behoort’.

Ziel van Leiden, stripboek. Een project, mede gedragen door Stadslab Leiden, om de ’Ziel van Leiden’ te ontdekken aan de hand van diverse thema’s. Een zeer origineel idee, dat met veel enthousiasme is uitgewerkt’.

Bron: Leidsch Dagblad 10 september 2017