Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 12 oktober 2016

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

52 Miljoen voor cultureel erfgoed

De provincie Zuid-Holland trekt woensdag naar verwachting bijna 52 miljoen euro uit voor cultureel erfgoed. Het geld wordt de komende drie jaar in vrijwel gelijke delen uitgegeven. Het geld hoort bij de vernieuwing en verlenging van de beleidsvisie Cultureel erfgoed, die als hamerstuk op de agenda staat van provinciale staten. Daarin omschrijft de provincie hoe zij de komende jaren het cultureel erfgoed in Zuid-Holland wil te beschermen, herstellen en promoten. Vooral dat laatste krijgt de laatste jaren veel extra aandacht. De provincie wil graag dat meer mensen het erfgoed leren kennen en wil belangwekkende gebouwen en gebieden, waar mogelijk, ook beter benutten.

Rijnlandroute
Deze regio wordt bepaald niet vergeten. Van de reeds bij naam genoemde projecten bevindt zich een aantal grote in Holland Rijnland, zoals de zoektocht naar fort Brittenburg bij Katwijk en de komst van oude Romeinse schepen naar Alphen aan de Rijn. De Rijnlandroute die wordt aangelegd tussen snelwegen A4 en A44 en de Bollenstreek, krijgt bijvoorbeeld een Romeins thema. Dat lijkt de provincie een uitgelezen manier om publiek bij de bouw te betrekken en lokale historie zichtbaar te maken. De Romeinse tijd is extra belangrijk voor de provincie omdat de Limes, de vroegere noordgrens van het Romeinse rijk die de Rijn volgde, op de nominatie staat voor een plekje op de Unesco werelderfgoedlijst. Een voorwaarde is daarvoor onder meer, dat de oude grens straks ’goed beleefbaar’ is.

Kroonjuwelen
Mede vanuit die gedachte ook steunt de provincie het Alphense Archeon om uit te breiden met een Romeins schepenmuseum. Juist woensdagmiddag arriveren daar de Romeinse schepen die in de jaren ’70 van de vorige eeuw werden opgegraven bij Zwammerdam. En bij de monding van de Oude Rijn Katwijk kan de zoektocht naar het vermoedelijk verzonken Romeinse fort Brittenburg de komende jaren op extra aandacht rekenen. Dat is volgens de provincie een mooie gelegenheid om de amateur-onderwaterarcheologie te verbreden en te bevorderen. De vroegere grens is één van vier Zuid-Hollandse ’erfgoedlijnen’ (er zijn er zeven) die door deze regio lopen. De andere zijn de landgoederenzone, de historische trekvaarten en de Atlantikwall. En dan zijn er ook nog Zuid-Hollandse ’kroonjuwelen’, zoals in deze regio bijvoorbeeld de Keukenhof en Aarlanderveen en omgeving. Naar de erfgoedlijnen gaat de komende jaren steeds 1,5 miljoen euro. Volgend jaar steekt de provincie er bovendien incidenteel nog eens 2,2 miljoen euro in.

Digitale collectie
De erfgoedlijnen zijn slechts een onderdeel. Naar de restauratie van rijksmonumenten gaan bijvoorbeeld bedragen van soortelijke grootte. Het jaarlijkse provinciale budget voor cultureel erfgoed bedraagt ruim 13 miljoen euro, wat volgend jaar wordt aangevuld met 5,5 miljoen euro en zowel in 2018 als 2019 met nog eens 3,5 miljoen. Daarvan gaat een aanzienlijk deel (jaarlijks 4,9 miljoen) naar ProBiblio, dat openbare bibliotheken ondersteunt. ProBiblio gaat bijvoorbeeld verder met het project Een verleden om vast te pakken, dat erop gericht is bodemvondsten tijdelijk uit het provinciale depot te halen om er samen met inwoners wat mee te doen. Dat kunnen tentoonstellingen met lokaal gevonden voorwerpen, maar ook activiteiten waarbij inwoners helpen de lokale vondsten te documenteren, en dat is dan weer handig voor de doelstelling om de Zuid-Hollandse collectie ook digitaal beter toegankelijk te maken. Het afgelopen jaar werd hiermee proefgedraaid in Leiderdorp en Alphen aan en Rijn. Vanaf volgend jaar zijn steeds twee andere plaatsen aan de beurt.

Bron: Leidsche Dagblad: Binnert Jan Glastra