In het nieuws
Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland
Museum Het Leids Wevershuisje
Hij woonde ruim 45 jaar in een oud wevershuis op de Middelstegracht in Leiden en veranderde absoluut niets. Dankzij Liewe R. Wymenga bleef het Leids Wevershuis in authentieke vorm bewaard. In 2005 werd het huis omgedoopt tot museum.
In de muren zitten scheuren, achter het behang komt de juten onderlaag tevoorschijn. In het gangetje en de voorkamer is het ijzig koud. Uit de enige kraan in het huis komt alleen koud water. Het is moeilijk voor te stellen dat hier tot vijftien jaar geleden iemand woonde.
In 2001 wisten de gemeente en zijn familie Wymenga zover te krijgen dat hij na 45 jaar zijn kamer verliet. „Er was vijftig jaar niks aan gedaan, het was compleet vervallen". Wymenga vertrok naar een ander wevershuis op 3e Binnenvestgracht, waar hij tot zijn dood bleef wonen.
Veldman loopt door het huis, wijst naar oude spijkers in de wand en laat het geïmproviseerde keukentje - een kraantje en een houten blad - zien. „Dat zag er ook echt zo uit”, vertelt hij enthousiast. In 2003 kwam hij er bij toeval achter dat het huis te koop stond. „Ik dacht: dat mag niet! Dan komt er iemand in die er een badkamer in gaat maken en alles gaat verbouwen.” Hij vroeg de gemeente het huisje te behouden en te restaureren. Een paar maanden later kreeg hij groen licht voor zijn plan om er een museum van te maken. De 'onzichtbare restauratie' kon beginnen. "Zoals je het nu ziet, zo was het. We hebben het opgeknapt, maar niet zichtbaar. Je bevriest het en zorgt dat de ziel erin blijft.” Hij knikt naar de kozijnen waar het hout onder de verf zichtbaar is geworden. „Die afgebladderde verf: zo was het gewoon.”
Eind december fietste Fennema - zoals wel vaker - langs bij de 3e Binnenvestgracht om een praatje met Wymenga te maken. Zijn zwager deed open; Wymenga bleek op 17 december te zijn overleden. „Het deed me wel iets toen ik dat hoorde", herinnert Veldman zich. „Er is echt een tijdperk afgesloten. Hij was de link naar vroeger, de spil van dit alles.”
Veldman en Fennema zijn hem dankbaar. „Dit is het enige Leidse huisje waarin je kunt zien hoe mensen aan het begin van de twintigste eeuw leefden. Ik heb echt gezien dat bezoekers hier met tranen in ogen stonden.” Fennema benadrukt dat. „Het is een unieke plek waar mensen terecht kunnen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het arme deel van de stad. Het museum is niet nagemaakt, je stapt er echt in.”