Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 13 november 2023

Erfgoed Leiden en omgeving

Dorpje aan de Breestaraat

Het ’dorpje aan de Breestraat’ is minimaal duizend jaar oud. Dat blijkt uit nieuwe opgravingen die sinds 2015 zijn uitgevoerd en waarvan de uitkomsten zondagmiddag werden gepresenteerd in het gebouw van Erfgoed Leiden aan de Boisotkade. „Ouder dan uit het jaar duizend hebben we niets gevonden”, meldt stadsarcheoloog Crystel Brandenburgh.

Dat is wellicht een tikje teleurstellend, want uit geschriften uit de negende eeuw werd al melding gemaakt van Leython. Waar dat dan precies heeft gelegen, dat is onderwerp van onderzoek voor de komende jaren. De huidige stand van zaken, is in een lijvig rapport ondergebracht.

Dat is misschien niet voor iedere niet-archeoloog leesbaar, waarschuwde Brandenburgh. Maar dat de historie van Leiden hoe dan ook een populair onderwerp is, ook buiten het Erfgoedgebouw, bleek zondagmiddag. Een reeks korte lezingen met rondgang door het depot was stijf uitverkocht, met circa 150 belangstellenden. 

Het ging over de moderne ondergrondse afvalcontainers die de afgelopen acht jaar her en der in de binnenstad zijn ingegraven. Dat graven bood een klein legertje aan archeologen een uitgelezen kans om de Leidse centrumbodem verder te onderzoeken.

Terpen

,,Dat gebeurde uiteraard niet voor het eerst’’, aldus Brandenburgh die oude zwart-wit foto’s van opgravingen uit het begin van de vorige eeuw laat zien. ,,Maar nu hebben we apparatuur die een harde datering kan geven’’, aldus de stadsarcheoloog. Die harde uitkomsten in de kleine stadsgaten maakten duidelijk dat er rond 1100 verhoogde houten terpen stonden in het nattige en drassige gebied rond de huidige Breestraat. Ook de Burcht lag er al, naast de plek waar enkele waterwegen samenkwamen. ,,En bij opgravingen onder de Zara-winkel zijn spullen uit de tiende eeuw aangetroffen.’’

Kammetjes

Welke oude verrassingen de ondergrond in petto heeft, dat ligt in het labyrintische complex aan de Boisotkade in magazijnkasten en lades. De bezoekers schuifelen erlangs. ,,Kijk’’, zo wijst een medewerkster op de inhoud van een metalen la. ,,Dobbelstenen en luizenkammetjes uit de Middeleeuwen. Want ook toen hadden de mensen luizen natuurlijk.’’ 

Een gevlochten mandje, leren schoenen, zilveren gespjes en een uilenbeker. Het is een kleine greep uit de bodemschatten die Leiden herbergt. Erfgoed Leiden presenteert niet voor niets al geruime tijd de Vondst van de Week op haar website. En die rubriek blijft doordraaien weet Brandenburgh. ,,Want we blijven zoeken.’’

Leidsch Dagblad, 11 november 2023

Auteur Loman Leefmans