Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Interview met Jasper de Bruin. Romeins Valkenburg: “Veel grootser dan gedacht”

Vondstmateriaal van opgravingen vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw wacht nog steeds op wetenschappelijke publicatie en interpretatie. Jasper de Bruin verwacht meer informatie over het castelllum van Valkenburg evenals over de vicus: “Nergens in het voormalige Romeinse rijk is zo'n mooi bewaard castellum uit de vroege periode opgegraven als in Valkenburg.” Ook de opgravingen op het voormalig vliegveld Valkenburg zullen nog heel veel interessants opleveren; misschien een havenfront? In het Rijksmuseum voor Oudheden heeft hij de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn ingericht. Daar is veel moois uit Romeins Valkenburg te zien.

“Wij slaan er de pezen en boeten het net”

Als vroeger de vissersvloot vijf of zes dagen op zee de thuishaven aandeed, dan moesten de netten waarmee gevist was, altijd nagezien worden en viel er bijna altijd wel iets te repareren. Over deze werkzaamheden van de Katwijkse nettenboetsters, de soms harde omstandigheden waaronder gewerkt moest worden, maar ook over de saamhorigheid en gezelligheid gaat een kort verhaal van Lies van Beelen

De Leidse zoutzieders en hun ‘keetmeyden’

Overzicht van de geschiedenis van het produceren van zout in Leiden van de late 16de eeuw tot 1951 waarbij het zeewater van Katwijk een belangrijke rol speelt.