Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

In Memoriam Dik Parlevliet

De Katwijkse streekhistoricus en amateurarcheoloog Dik Parlevliet heeft veel belangrijke artikelen en boekjes gepubliceerd over de regionale geschiedenis, en dan vooral over de oude Rijnmond, met name Katwijk en Valkenburg. Hij overleed op 8 december vorig jaar.
Een kort In Memoriam vind U op de artikelenbank. 

Een ambacht aan de Rijnmond

Kort voor zijn overleden stuurde hij aan Rijnlandgeschiedenis.nl zijn laatste werk. Het was feitelijk geen artikel meer, maar een compleet boek, van ruim 70 bladzijden. Parlevliet heeft dan ook heel wat te vertellen. Het boekje is een overzicht van de middeleeuwse geschiedenis van de oude Rijnmond, en dan met name Katwijk en Valkenburg – nu gemeente Katwijk, maar een plaats met een indrukwekkend verleden. Parlevliet zet alles op een rijtje van wat ondertussen bekend is van deze geschiedenis, waarbij ook de meest recente (archeologische) onderzoeksresultaten worden betrokken. Daarbij trekt hij een groot aantal nieuwe conclusies over met name de Vroege Middeleeuwen, de periode 500-1000. De belangrijkste daarvan betreffen:

·       de plotselinge overgang hier van Friezen naar Franken na de overwinning van de laatsten in 719;
·       nederzetting op de Woerd onder een Noormannengraaf die geen last had van de Noormannen;
·       de historie van de hof Valkenburg en de militaire bewoners daarvan die daarna welgeborenen waren. De kernmerken van een hof;
·       geen meanderen, maar een oostelijke geul van de Rijn;
·       het gebruik van Romeinse veldgrenzen voor de ontginning van de Valkenburgerbroek;
·       een mogelijk gelijke afpaling van de ambachten langs de kust;
·       de ligging van het dorp Waddinghem;
·       de betekenis van de tienden voor de oorspronkelijke eigenaars, de parochies;
·       de burggraaf al in 1214 in 't Zand;
·       ’t Zand, een centrum voor het verzamelen van tienden in de Spijker;
·       de grondslag van de botting en het schot.

Het verhaal bevat vrijwel alle aspecten van de geschiedenis van de oude Rijnmond: het landschap, de bewoningsgeschiedenis met ontginningen en dorpen, de kerkelijke indeling, het bestuur, de wegen en wateringen, gebouwen, economie en meer sociale aspecten. Parlevliet probeert daarbij de nodige uitleg te geven over tal van middeleeuwse begrippen – vooral juridische – waarvan enig begrip onontbeerlijk is om het een en ander te begrijpen. Bovendien is zijn verhaal voorzien van een groot aantal kaarten die het inzicht voor de lezer verder vergroten. Hij beschrijft het eindresultaat van zijn werk als “een verzameling van losstaande onderwerpen, afwisselend geschreven voor Katwijkers die detailgegevens zoeken over topografische elementen, voor lokale historici die het onderzoek willen voortzetten en Hollandse historici met interesse in Vroegmiddeleeuwse onderwerpen aan de Rijnmond…”.

Dik Parlevliet laat zien dat niet-vakhistorici en amateurarcheologen een grote bijdrage kunnen leveren aan de geschiedschrijving in onze streek. Wij hopen dat vele anderen in zijn voetsporen willen treden. Dit boekje is in ieder geval een fenomenale basis om dat te doen. 

Klik hier voor de link naar het boek op de artikelenbank.