Alle artikelen van Derden
Scheepsmakerij-laswerf Westhof bestaat 200 jaar

Aantal pagina's: 4
Grootte: 0,5 Mb
Derden
Auteur: H.J.A. Dessens
Oorspronkelijke publicatie: Spiegel der Zeilvaart, 14e jaargang nr. 5, juni 1990, pag. 8-11,
Hendrik Barendsz Westhof kocht in 1790 een scheepmakerij van de erven Van Tijlingen in het dorpscentrum van Zoeterwoude. Er werd een groot aantal verschillende typen vaartuigen gebouwd, waarvan een overzicht in het artikel is opgenomen. Uit de aantallen blijkt dat het een bloeiend bedrijf was. De aanleg in 1970 van een vaste brug in het dorp betekende het einde van de scheepsmakerij en ging het bedrijf verder als laswerf. Kort nadat P.W. (Piet) Westhof in 1994 met pensioen ging, werd het bedrijf beeindigd. De bedrijfsgebouwen zijn - gerestaureerd - rijksmonument en in gebruik door een consultancybedrijf op het gebied van gezondheidszorg.
Het dorp, wie weet nog hoe het was. Ondernemende plattelanders vertellen over hun leven in Rijnland, ca. 1540

Aantal pagina's: 11
Grootte: 2,7 Mb
Derden
Auteur: Jaco Zuijderduijn
Oorspronkelijke publicatie: Holland, historisch tijdschrift. Nr. 2, 2015.
In 1539 trekt een raadsheer van het Hof van Holland er op uit en maakt een wandeling buiten de stadsmuren van Leiden. Hij ontmoet in de omgeving van Leiderdorp en Zoeterwoude plattelanders die zich naast landbouw en veeteelt ook bezig hielden met huisnijverheid en vervoer. Zij brachten hun waren naar de markt in de stad (Leiden), waar ze werden gekocht en doorverkocht. De stedelijke ondernemers speelden een grote rol bij de instandhouding van de plattelandsbedrijven, maar ervoeren ook concurrentie voor hun eigen producten zoals in de textielindustrie. De raadsheer spreekt met 77 mensen; van de gesprekken met een spinster, een bakker en een slager wordt in dit artikel verslag gedaan.
Feiten, verhalen, beelden en het grotere geheel; een beknopte historiografie van de Hollandse dorpsgeschiedenis

Aantal pagina's: 8
Grootte: 1,3 Mb
Derden
Auteur: Marcel IJsselstijn
Oorspronkelijke publicatie: Holland, historisch tijdschrift. Nr. 2, 2015.
Belangrijke informatie over Holland tijdens de Middeleeuwen was voornamelijk te vinden in annalen en kronieken, zoals de annalen van de abdij van Egmond. Het betrof dan geschreven tekst met enkele afbeelding van o.a. kaarten. Vanaf de 19e eeuw kwam met de opkomst van fotografie en een rijkere geschiedschrijving op gang. De belangstelling voor de geschiedenis van de eigen stad of dorp nam hierdoor toe. Er verschenen stadsgidsen en boeken met dorpsbeschrijvingen waarin topografie en geschiedenis werden gevisualiseerd. In dit artikel worden een aantal auteurs en publicaties uit onze regio genoemd.