Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Agenda eendaags

Presentatie Historische Vereniging Oegstgeest

10 sep 2024 - De introductie van de Historische Vereniging Oegstgeest bestaat uit twee delen. Eerst vertelt Jacques Thorn over het ontstaan van de vereniging. Vervolgens geeft hij een overzicht van de belangrijkste activiteiten waarmee de vereniging gedurende de afgelopen 35 jaar probeerde de geschiedenis van het dorp zo goed mogelijk te onderzoeken en de monumenten, de ruimtelijke kwaliteit, het karakter van het dorp te behouden. Kortom: hoe de vereniging haar huidige plek in de Oegstgeester samenleving heeft veroverd.  Als tweede vertelt Nienke Krudde over één van de afdelingen die zeker belangrijk is voor Oegstgeestenaars, of voormalig Oegstgeestenaars: de Commissie Genealogie. Nienke vertelt over de activiteiten van deze afdeling die regelmatig wordt benaderd door mensen uit de directe omgeving, maar ook door mensen uit Nieuw-Zeeland of Canada die nieuwsgierig zijn naar hun voorouders. Deze bijeenkomst wordt gehouden in een van de zalen van Dorpscentrum Oegstgeest, Lijtweg 9, 2341 HA Oegstgeest. De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 19.15 uur. Het gebouw is goed rolstoeltoegankelijk. Koffie en thee is verkrijgbaar in de hal. Betaling graag via pin, maar kan ook contant. De ‘Kleine zaal’ bevindt zich vlak naast de ingang, de ‘Bomenzaal’ is op de 1e etage en goed bereikbaar via een trap / lift. De ‘Grote zaal’ ook naast de ingang. Parkeergelegenheid – bij het naastgelegen winkelcentrum – is ruim en gratis. Meerdere bussen vanaf station Leiden Centraal gaan die kant op, ook rond 22.00 uur weer terug naar het station.

Inloopmiddag Genealogie

14 sep 2024 - De werkgroep Genealogie van de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn houdt elke tweede zaterdagmiddag van de maand een inloopmiddag van 13.00-16.00 uur. Wilt u informatie over genealogie kom dan langs! Sinds de uitzendingen van het TV-programma "Verborgen Verleden" is het onderzoek naar onze voorouders erg populair geworden. Gaat u met het onderzoek beginnen of bent al wat verder, maar loopt u ergens tegen aan, vraag de werkgroep Genealogie om advies. Aanmelden via het e-mailadres info@HVAlphen.nl kan nuttig zijn, maar is niet strikt noodzakelijk. Als u gerichte vragen hebt is het wel handig als u deze vooraf stelt, dan kan mogelijk door de werkgroepleden al wat voorwerk worden verricht. De werkgroep Genealogie zit elke tweede zaterdagmiddag in het verenigingsgebouw De Vergulde Wagen, van Boetzelaerstraat 48 te Alphen aan den Rijn, ter hoogte van de Aarhof van 13:00 uur tot 16:00 uur. Eventueel kan er ook in overleg een afspraak op een andere dag gemaakt worden. De Vergulde Wagen is ook op woensdagmiddag open.

Open monumenten dag 2024: Routes, Netwerken en verbindingen

14 sep 2024 - Op deze dag kan iedereen een bezoek brengen aan de Rijks en Gemeentelijke monumenten die op die dag geopend zijn. Het Historisch Museum Hazerswoude is een Rijksmonument en op deze dag is het museum dan vanaf 10.00 u tot 16.30 uuur geopend.   Kom en ontdek 2000 jaar historie in Hazerswoude!   Kom zaterdag 14 september (Open Monumentendag) per boot, per fiets, per auto of wandelend naar het dorp en maak gebruik van de activiteiten die worden georganiseerd door het Historisch Museum Hazerswoude. Centraal punt is het museum: Dorpsstraat 66 te Hazerswoude Dorp. De verschillende activiteiten zijn van 10-17 uur. Deelname is gratis en aanmelden hoeft niet.   • Een vaartocht per schouw of sloep naar Hazerswoude dorp. Opstappen bij Rijndijk 201 te Hazerswoude Rijndijk of opstappen vanaf de sluis  in de Oostvaart  te Hazerswoude Dorp (nabij molen de Blauwe wip). Fietsen kunnen terplekke worden geparkeerd. (Niet mogelijk voor minder mobiele mensen). Ook vanaf het dorp kan dit traject in omgekeerde richting gevaren worden.   • Een monumentenwandeling in het dorp waarbij over de geschiedenis van het dorp wordt verteld door een gids (rolstoeltoegankelijk). Vertrekschema in raam museum. De wandeling is ook zonder gids aan de hand van een beschrijving te lopen.   • Een bezoek aan de Nederlands Hervormde kerk alwaar o.a.  het verhaal over schout Boers wordt verteld (rolstoeltoegankelijk)   • Ontmoet  Quintus Vindex, soldaat in het Romeinse leger, die vertelt op straat  wat hij in dat leger allemaal heeft meegemaakt (rolstoeltoegankelijk)   • Luister op de Zuiddijk naar het verhaal van 2000 jaar ontwikkeling van het landschap om ons heen (rolstoeltoegankelijk)   • Eten bij een Romeinse eetkraam op het Raadhuisplein bij de Egelantier, leren over wat wij in de keuken overgenomen hebben van de Romeinen, met een quiz voor kinderen (tegen betaling kan hier gegeten en gedronken worden). (rolstoeltoegankelijk)   • Bezoek het museum van Hazerswoude: daar wordt een film vertoond over de eerste Romeinse vondsten in het Westvaartpark in Hazerswoude, in het museum is een replica van een echte Romeinse helm aanwezig en ook is er een nieuwe tentoonstelling over de ruilverkaveling in het museum te bezichtigen. (rollatortoegankelijk)   • Een verwondertocht:  een wandeling van het dorp naar de sluis (of omgekeerd) met onderweg allerlei bijzondere Romeinse vondsten extra leuk voor kinderen en hun ouders. (rolstoeltoegankelijk)     Kortom een dag vol historisch vermaak voor jong en oud!    Voor de laatste informatie over dit evenement op onze Facebookpagina, Instagram of website.  

Presentatie Bronnenboek 27 [WAARDER] NGV-afdeling Rijnland en Kennemerland

20 sep 2024 - Op vrijdag 20 september 2024 vindt in de kerk van de Hervormde Gemeente Waarder de presentatie plaats van deel 27 in de serie Bronnenboeken van de NGV-afdeling Rijnland en Kennemerland.   Dit nieuwe bronnenboek – een transcriptie van ‘De morgenboeken van Waarder 1571, 1595, 1604-1835’ - is verzorgd door Nico P. den Hollander. Jan Leeuwenhoek en Mauring Roest verzorgden de eindredactie.   Het nieuwe bronnenboek zal na afloop van de presentatie te koop zijn in ‘De Oude School’ tegen contante betaling van € 30,00. Tevoren een exemplaar reserveren kan ook bij de penningmeester van de afdeling Cees Jan van den Hoek (penningmeester-ryn@ngv.nl); afhalen en betalen kan na afloop van de bijeenkomst.   U bent van harte uitgenodigd tot het bijwonen van deze presentatie. Wij stellen het op prijs als u zich tevoren aanmeldt via het mailadres van de secretaris (secretaris-ryn@ngv.nl).   Programma: 13.30-14.00 Inloop in ‘De Oude School’, naast de kerk 14.00-14.10 Verplaatsing naar de kerk: welkom door Ab Stikkelorum 14.10-14.30 Inleiding over de historie van de kerk door Kees Oskam 14.30-14.50 Introductie van de publicatie door Mauring Roest 14.50-15.05 Aanbieding van het boek aan Rogier van der Sande, dijkgraaf van het Hoogheem-raadschap Rijnland 15.05-15.25 Inleiding door Jan Leeuwenhoek: ‘Rampjaar 1672 – geen morgenboek – en de gevolgen daarvan voor de bewoners van Waarder’ 15.30-16.15 Drankje en hapje in ‘De Oude School’ De historische oude kerk van de Hervormde Gemeente Waarder bevindt zich op het adres Dorp 15, 3466 NE Waarder. Wij verzamelen ons in het gebouw ‘De Oude School’ dat daarnaast ligt (www.hervormdwaarder.nl). Daar sluiten we ook de middag af.   In ‘De Oude School’ zullen op een boekentafel niet alleen eerder verschenen publicaties van de NGV afdeling Rijnland en Kennemerland te vinden zijn, maar ook van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV) en van de Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’.

De 100 verlaten kinderen van Leiden [circa 1580-1600]

8 okt 2024 - In de Bomenzaal van Dorpscentrum Oegstgeest organiseert de NGV afdeling Rijnland en Kennemerland op dinsdagavond 8 oktober aanstaande een lezing die wordt gegeven door Dhr. Hans Endhoven.    Enkele jaren na het beleg door de Spanjaarden kreeg Leiden tussen 1580 en 1600 te maken met een explosieve groei van de bevolking van 12.000 tot 22.000 inwoners.   De nieuwkomers kwamen voornamelijk uit het buitenland. Voor een deel waren het wat wij zouden noemen ‘expats’, maar de massa bestond uit economische en in mindere mate religieuze vluchtelingen uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk. In hun kielzog reisden ook talrijke kinderen mee, met en zonder ouders.   In de lezing besteden we vooral aandacht aan de categorie hele en halve wezen, bestaande uit ruim honderd jonge kinderen van een paar maanden tot veertien jaar, die directe ondersteuning behoefden.   Tegenwoordig worden vluchtelingen met veel moeite landelijk opgevangen in Ter Apel en andere centra. Onder hen bevinden zich thans ruim 2000 ‘alleenreizende’ kinderen tot maximaal 17 jaar, exclusief Oekraïne.   Rond 1580 kende men sowieso geen landelijke regelingen. We duiken in de praktijk van het vluchtelingenwerk en de armenzorg in Leiden. Wie waren die kinderen? Hoe was de situatie in hun thuisregio? Onder welke soms erbarmelijke omstandigheden kwamen ze aan, in vodden, hongerig, uitgemergeld. We zullen zien hoe de bestuurders van Leiden aanvankelijk met de kwestie worstelden. Er was gebrek aan regelgeving, opvang en financiën.  Maar met een kordate aanpak en opvallend besef van zorgplicht lukte het om allen onderdak en voedsel te verschaffen. We vinden deze mentaliteit ook terug in de vaak liefdevolle wijze waarop de Leidse bevolking met de verlaten kinderen omging.    Een spiegel uit het verleden waar wij in het heden nog wat van kunnen leren?   Deze avond wordt gehouden in de Bomenzaal van Dorpscentrum Oegstgeest - Lijtweg 9 - 2341 HA OEGSTGEEST   De zaal is open vanaf 19:15 uur, de lezing start om 20:00 uur en tijdens de periode voor de lezing is er de mogelijkheid om genealogische vragen te stellen aan de aanwezige bestuursleden en vrijwilligers van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Rijnland en Kennemerland.    illustratie: Eetzaal van het Heilige Geest Weeshuis, uit een kaartboek van het Heilige Geest Weeshuis. 1593. Hooglandse Kerkgracht nr. 17. (ELO)    

Volgende

Agenda meerdaags

Tentoonstelling "Sporen van 3 oktober 1574 in Warmond"

14 sep t/m 28 dec 2024 - 2024 is een jubileumjaar! Exact 450 jaar geleden, op 3 oktober 1574, werd Leiden na een lang en zwaar beleg eindelijk bevrijd van de Spanjaarden! Niet alleen Leiden gaat deze gebeurtenis dit jaar vieren, maar de hele regio, want alle dorpen in de streek kregen met het beleg te maken. Ook Warmond! Daar is de kerkruïne bij de Oude Toren een stille getuige van het beleg. Vaak schrijft men dat de Leidenaren de Warmondse kerk afbrandden om te voorkomen dat Spanjaarden zich erin verschansten, maar klopt dit verhaal wel? En wat gebeurde er in Warmond vóór, tijdens en ná het beleg? De bewaard gebleven archieven vertellen een heus oorlogsverhaal: een massale uittocht van Warmondse vluchtelingen naar de stad, plunderingen van het dorp door zowel Staatse als Spaanse soldaten, afgebrande boerderijen en geroofde vee en oogsten, en het beleg van de Warmondse kastelen! Maar de archieven vertellen ook een heroïsch verhaal: wist u bijvoorbeeld dat de heer van Warmond de stad met eigen soldaten verdedigde? Als held van het verzet kreeg de heer van Warmond de hoogste militaire en diplomatieke verantwoordelijkheden, aan de zijde van de Prins van Oranje. Dit alles is het onderwerp van een nieuwe tentoonstelling, georganiseerd door het Historisch Genootschap Warmelda. De tentoonstelling zal worden gehouden in de Roekenhof (Herenweg 84 te Warmond) en zal op 7 september officieel worden geopend. Een week later zullen er bij de Open Monumentendagen nog meer activiteiten plaatsvinden. Zo zal voor de Warmondse Protestantse Kerk (Herenweg 82) op zaterdag 14 september om 11 uur de officiële aftrap worden gegeven voor een historische fietstocht in het teken van 3 oktober 1574. Tijdens de Open Monumentendagen (14-15 september) is de tentoonstelling op zaterdag geopend van 10 tot 16 uur, en op zondag van 12 tot 16 uur. De tentoonstelling is daarna iedere zaterdag van 11 tot 14 uur te bezoeken.

Tentoonstelling Leiden viert feest - 450 jaar optochten

21 sep 2024 t/m 2 mrt 2025 - Samen feestvieren is van alle tijden. Optochten zijn daarvoor de perfecte vorm. Ze zorgen voor saamhorigheid en een gedeelde identiteit. Wanneer de maatschappij verandert, veranderen optochten mee – bijvoorbeeld van elitair naar democratisch, van verdeeld naar eensgezind of omgekeerd. Daarmee zijn optochten een spiegel van de samenleving. Met de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten viert Museum De Lakenhal samen met de stad en de universiteit de rijke traditie die Leiden op dit gebied kent – een traditie die nog steeds springlevend is. Ook blikken we vooruit naar de toekomst.   Leiden als optochtenstad Nergens anders in ons land wordt de ontstaansgeschiedenis van Nederland al zo lang zo uitbundig gevierd als in Leiden. Al sinds Leidens Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 worden in de stad optochten georganiseerd. Met de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten blikken we terug op deze rijke geschiedenis.   Van schuttersparades naar volksfeest In de tentoonstelling ontdek je welke ontwikkelingen deze optochten door de eeuwen heen in Leiden hebben doorgemaakt: van de militaire en theatrale parades door schutters en rederijkers in de vroegmoderne tijd en de studentmaskerades in de negentiende eeuw tot de taptoe vandaag de dag. Ook blikken we vooruit: hoe zal de optocht van de toekomst eruitzien?   Wandelen door vierenhalve eeuw geschiedenis In de tentoonstelling komen sprekende objecten en beelden van optochten uit alle tijden samen. Met schilderijen, meterslange prenten, foto’s, films, kostuums en attributen laten we zien hoe groots deze vieringen werden en worden aangepakt. Bezoekers wandelen zo door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis.   Samenwerkinspartners Universiteit Leiden | 3 October Vereeniging | Erfgoed Leiden en Omstreken | Theater Instituut Nederland

Nieuwe wegen voor zes Leidse Parochiekerken

1 nov 2024 t/m 2 feb 2025 -  In Leiden ondergaan zes rooms-katholieke kerkgebouwen de laatste tijd grote veranderingen: de Hartebrug, Joseph, Lodewijk, Antonius, Petrus en Maria Middelares. Ze worden gerestaureerd, gerenoveerd, verbouwd of heringericht en één wordt herbestemd of gesloopt. De kerken verschillen sterk in stijl en inrichting en geven een boeiend beeld van ons religieus en cultureel erfgoed.  In opdracht van het parochiebestuur HH Petrus en Paulus en met steun van tal van fondsen heeft kunstenaar/onderzoeker dr. Krien Clevis deze veranderingen fotografisch vastgelegd. Vijf jaar lang (2019-2024) volgde ze met haar camera het ingrijpende proces van behoud en verlies, hoop en toekomst. Een proces dat niet alleen om gebouwen en geloof gaat, maar dat ook raakt aan de emoties van de gemeenschappen.  Dit project wordt afgesloten met de tentoonstelling De Verkondiging in de Leidse Petruskerk. Krien Clevis installeert hiervoor zes monumentale fotowerken in de bogen van het middenschip. Daarnaast verschijnt er een magazine met een mozaïek aan perspectieven over kerk en geloof, erfgoed en kunst – met Leiden in de hoofdrol. Deze multimediale installatie van beeld, licht en geluid groeit samen met de andere publieksactiviteiten mee met de veranderingsprocessen van de kerken.  De Verkondiging is het resultaat van een nauwe samenwerking met de gemeenschappen van de zes kerken. Zowel bij de realisatie van het project als het publieksprogramma is de hulp van vrijwilligers, pastoraal werkers, parochianen en vele anderen onmisbaar geweest.  De tentoonstelling De Verkondiging van Krien Clevis vindt plaats in de Petruskerk in Leiden van 1 november 2024 t/m 2 februari 2025. Het fotoproject en de tentoonstelling zijn een samenwerkingsverband van de Leidse parochie HH Petrus en Paulus en Krien Clevis. Erfgoed Leiden en Omstreken verzorgt aanvullend historisch archiefmateriaal en filmcompilaties.  Gelijktijdig presenteert Museum De Lakenhal twee interventies van Krien Clevis naar aanleiding van dit project. 

Bestemming Bereikt?

17 mei 2024 t/m 30 apr 2025 - Op 16 mei opende Erfgoedhuis Zuid-Holland de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn. Deze tentoonstelling neemt je mee naar de vele, soms niet eerder vertelde Zuid-Hollandse migratieverhalen. Centraal staan niet alleen de verhalen achter opgegraven voorwerpen uit Zuid-Holland, maar ook recente persoonlijke objecten en verhalen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen. Vanaf 17 mei 2024 tot en met 30 april 2025 zijn zowel verschillende archeologische objecten als objecten van de deelnemers te zien in de tentoonstelling ‘Bestemming Bereikt?’ in het Archeologiehuis in Museumpark Archeon.  Over ‘Bestemming bereikt?’ De tentoonstelling 'Bestemming bereikt?' gaat over de verhalen achter opgegraven voorwerpen die vanuit andere plaatsen – ver weg of dichtbij – naar Zuid-Holland zijn gebracht. Deze vondsten zijn gecombineerd met persoonlijke voorwerpen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen. De verhalen hebben één ding gemeen: ze gaan over de mensen en gemeenschappen die aan de basis staan van het huidige Zuid-Holland en onze cultuur hebben verrijkt en onze identiteit mede hebben gevormd.  De tentoonstelling gaat daarnaast over de verbindende kracht van archeologie en objecten. De verhalen achter de objecten helpen ons de ander, zowel de hedendaagse als de historische ander, beter te begrijpen. Objecten kunnen zo afstanden overbruggen, zowel in ruimte en tijd, als tussen personen. Zo kan ook ‘Bestemming bereikt?’ op verschillende manier worden uitgelegd.

Volgende