Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zaterdag 16 februari t/m zaterdag 12 mei 2019
 

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

444 jaar Universiteit

De tentoonstelling '444 jaar universiteit' is tot en met 12 mei te zien in het Leidse stadhuis. Wie de tentoonstelling bekijkt krijgt allicht de indruk dat het 444 jaar dikke mik was tussen de stad en de universiteit. En ja, dat was eigenlijk wel zo, zegt de Leidse stadshistoricus Cor Smit. Alleen het verhaal dat de universiteit  een cadeau was van Willem van Oranje is zulke flauwekul. Daar hebben de Leidenaars keihard voor gewerkt.

De tentoonstelling is gemaakt door student Book and Digitals Media Sudies Erik-Jan Dros. Hij maakte die als onderdeel van zijn stage bij de Universiteitsbibliotheek. Het harmonieuze beeld dat '444 jaar universiteit' schetst van de relatie tussen stad en universiteit vindt Smit overwegend correct. Leiden was dan wel een stad van nijverheid, industrie en handel, maar ze was ook altijd een 'stad van ontdekkingen'. Zeker in de 17e en 18e eeuw, en ook aan het eind van de 19e eeuw was de universiteit van wereldniveau.

Zie voor het hele interview met Cor Smit het Leidsch Dagblad 16 februari 2019