Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
woensdag 7 december 2022

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Bijzondere lezing over Johan Huizinga.

Dit is op initiatief van Dorpsmarketing Oegstgeest in samenwerking met Stichting Begraafplaats Groene Kerk.

Locatie: Groene Kerk te Oegstgeest. Inloop vanaf 15.45 uur. 

Het bijwonen van deze bijzondere lezing is mogelijk, aan deelname zijn geen kosten verbonden! Wilt u hierbij aanwezig zijn dan graag beslist aanmelden via: mvanderjagt@dorpsmarketingoegstgeest.nl  Op de kalender van Leiden European City of Science staat 7 december in het teken van Johan Huizinga. Het is dan 150 jaar geleden dat deze historicus geboren is. Hij ligt begraven in Oegstgeest op de Begraafplaats Groene Kerk. 

16.00 uur: Huizinga-onderzoeker Anton van der Lem zal niet over het wetenschappelijk werk van Huizinga spreken, maar over Huizinga als vader en als vriend, in het bijzonder zijn tijd in Leiden, Oegstgeest en naaste omgeving. Voor zijn kinderen maakte hij tekeningen en sinterklaasgedichten en regisseerde hij zelfgeschreven toneelstukjes. Van der Lem is van mening dat er bij particulieren in kelders en op zolders nog wat te vinden kan zijn. Na het overlijden van Huizinga is via het Leidse antiquariaat Vosmaer zijn boekenbezit over Leiden, Nederland en de wereld uitgewaaierd. Doorgaans schreef hij zijn naam in de rechterbovenhoek van de titelpagina.

16.00 uur: Pauze en aansluitend lezing door Korrie Korevaart ‘Het laatste huis over de graven van Johan Huizinga’. 

Historicus  Johan Huizinga vond zijn laatste rustplaats op de begraafplaats rond de Groene Kerk in Oegstgeest. Wie door het hek meteen rechtsaf slaat en aan het eind van dit pad dertig stappen naar links gaat, ziet de grafsteen rechts, op de tweede rij met de rug tegen een taxushaag. Wat is het verhaal achter deze steen? En niet alleen achter deze steen, want Huizinga kreeg al eerder een graf. Korrie Korevaart is cultuurhistorica, gepromoveerd in Leiden. Na een loopbaan aan de Leidse universiteit als universitair docent en secretaris-directeur van de Faculteit der Kunsten, werd zij vicevoorzitter van de stichting Terebinth. Tegenwoordig is zij hoofdredacteur van Terebinth, tijdschrift voor funeraire cultuur.