Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 19 maart 2019

Contactgegevens
Koraalzwam 58
2403 SM Alphen aan den Rijn
T 0172438964

 

Nederlandse Genealogische Vereniging afd. Rijnland

Dorpsgenealogie en demografie van Ter Aar

Op 19 maart heeft de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging weer een leuke lezing. Deze keer komt dhr. Leonard van Kessel ons vertellen wat hem bezig houdt.

Wat te doen als men de familie van eigen achternaam, die van de echtgenote, de kwartierstaten van je (klein)kinderen al hebt uitgezocht? Wel, dan gaat men gewoon ‘verder’ met de woonplaats waar de meeste familieleden vandaan komen, in dit geval: Ter Aar.

Leonard van Kessel is aan genealogie begonnen in 1983, toen zijn grootvader 100 jaar werd. Van zijn achternaam, die veelvuldig voorkomt in de Rijnstreek, zijn al veel overzichten te extraheren. En daar gaat deze presentatie over: van dorpsgenealogie naar demografie.

Wat kan men meer verzamelen van één achternaam? Wat kan men meer verzamelen bij een kwartierstaat? Inderdaad, het zijn meestal de hoeveelheden van de primaire bronnen, van de secundaire en ook nog van tertiaire bronnen die de pc vullen met genealogische bestanden van de vele families.

Inmiddels is een erg groot bestanden-mappenreeks opgebouwd met heel, heel erg veel genealogische informatie en kan men bij het produceren van de genealogische overzichten daar erg leuk gebruik van maken voor demografische overzichten.

Maar Leonard heeft ook voorwaarden gesteld bij het onderzoek van dorpsgenealogie.

Als geboren en 65 jaar getogen Ter Aarder kan hij u verklappen dat hij ‘elke stoeptegel’ kent in zijn geboorteplaats. De authentieke bewoners weet hij (bijna) allemaal te wonen; van de authentieke huizen weet hij ook het huisnummer en ook de samenstelling van het gezin dat daarin woonde.
In deze presentatie zal hij tevens laten zien wélke demografische elementen uit de genealogische database onttrokken kunnen worden.

Van talloze vragen (query’s) krijgt men als oplossing de meest leuke overzichten.