Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
vrijdag 17 december 2021 t/m vrijdag 13 maart 2022

Contactgegevens
Oude Singel 32
2312 RA Leiden
T 0715165360

 

Museum De Lakenhal

Tentoonstelling: Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap

In elk museum zijn wel vervalsingen, verwisselingen of verkeerd beoordeelde objecten te vinden. Van 17 december 2021 tot en met 13 maart 2022 zijn uit verschillende Leidse collecties tijdens de tentoonstelling Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap in Museum De Lakenhal ruim twintig objecten met de bijzonderste verhalen zien.

Of een kunstobject echt is of nep, valt niet altijd even gemakkelijk te zeggen. Soms neemt de wens dat een voorwerp echt is de overhand: dan heeft een onderzoeker of liefhebber misschien wel goud in handen. We willen maar al te graag dat iets echt is, zelfs als we onze ogen bijna niet kunnen geloven.

Bijzondere vervalsingen
Wat zijn de beweegredenen van vervalsers om te doen wat ze doen? En als een object niet van echt te onderscheiden is, is het dan niet een kunstwerk op zich? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling Misleiden, waarmee Leidse instellingen een kijkje in de keuken van onderzoekers en conservatoren bieden. Zo zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld een als draak vermomde rog, een vervalste reliëftegel en een wel heel knap nagemaakt oog te bewonderen.