Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 8 december 2019
 

Leiden, Stichting Begraafplaats Groenesteeg

Vrouwen over Rembrandt (zondag 8 december 14.30 uur; begraafplaats Groenesteeg)

Op zondag 8 december wordt om 14.30 uur in de aula van de begraafplaats Groenesteeg (Groenesteeg 126, 2312 SR Leiden) door Dik Kompier een voordracht gegeven met als titel "Vrouwen over Rembrandt".

Deze voordracht bestaat uit vier monologen door de vrouwen uit het leven van Rembrandt: zijn moeder, zijn vrouw Saskia van Uylenburg, zijn huishulp Geertgen Dircx en zijn geliefde Hendrikje Stoffels. De teksten van Dik Kompier zelf, zijn gebaseerd op historische feiten. Hierin wordt  beschreven hoe de vier vrouwen Rembrandt hebben ervaren. De uitgesproken belevenissen worden gelijktijdig geïllustreerd d.m.v. een Power Point presentatie van schilderijen, tekeningen van Rembrandt en tijdgenoten en foto’s van locaties. Al met al een filmisch gebeuren.

Over de spreker:

Dik Kompier was docent Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing aan het Bonaventuracollege in Leiden. Zijn brede historische kennis van o.a. de 17e eeuw is de basis voor deze voordracht. Hij vertolkt de verhalen, zich inlevend in de ervaringen van de vier vrouwen. De daarbij gekozen dia’s zijn bij het verhaal zijn essentieel om een goed beeld te krijgen.