Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
woensdag 11 december 2019

Historische Vereniging Oud Leiden

Jan van Houtlezing: Ariela Netiv, Van Straetbouc tot geolocation Jan van Hout

Jan van Hout was de legendarische stadssecretaris van Leiden. In die functie (en vele andere!) verzette hij zich niet alleen tegen het Spaanse beleg, maar was hij een van de aanjagers van het bloeiende Leiden van de 17de eeuw. Hij reorganiseerde de economie, bemoeide zich met het bouwen in de stad en het waterbeheer in en rond Leiden, haalde migranten naar Leiden en had een
vinger in de pap in 'wetenschap en schone kunst', zoals het Leidse volkslied het uitdrukt.

Dat alles lukte hem onder meer doordat hij zeer systematisch archieven ordende en nieuwe registers aanlegde. Leiden onder Jan van Hout maakte net zo?n informatierevolutie door als wij de eerste jaren van de 21ste eeuw meemaken. De producten van Jan van Hout vormen voor de huidige historici de basis van nieuw onderzoek, omdat we ze op een nieuwe manier kunnen gebruiken. De Jan van Houtlezing 2019 gaat over de bouwstenen die Jan van Hout gelegd heeft voor de geschiedenis van Leiden en omstreken, hoe we daar nu van profiteren en wat er de komende jaren nog meer mogelijk zal zijn.

Ariela Netiv is directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en archivistiek aan de Rijksarchiefschool.

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

Toegang gratis voor leden HVOL op vertoon van lidmaatschapspas; niet-leden betalen 5 euro.

Link: Jan van Houtlezing: Ariela Netiv, Van Straetbouc tot geolocation Jan van Hout als grondlegger van Leidse geschiedenis