Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 8 december 2019

Historische Vereniging Oud Leiden

Dirk van Ecksalon: De Rijkswerkinrichting voor vrouwen

De achtste Leidse Salon, georganiseerd door de Commissie Dirk van Eck van de Historische Vereniging Oud Leiden, vindt plaats op zondag 8 december. Deze wordt ingeleid door Marian Weevers.

Veenhuizen is inmiddels bij veel mensen bekend als Rijkswerkinrichting voor bedelaars en zwervers. Aan die bekendheid hebben vooral 'Het Pauperparadijs' van Suzanna Jansen en het nieuwe gevangenismuseum in Veenhuizen de laatste jaren veel bijgedragen, evenals aan de beeldvorming over bedelaars en zwervers. Daarbij rijst immers al gauw het beeld op van een door eigen schuld of domme pech aan lager wal geraakte man. Dat er tussen 1886 en 1934 ook ruim duizend vrouwen een of meerdere malen in een Rijkswerkinrichting terecht gekomen zijn, is veel minder bekend. Datzelfde geldt voor het feit dat deze vrouwen na 1889 geplaatst werden in een aparte Rijkswerkinrichting, die tot 1896 op grondgebied van Oegstgeest en daarna Leiden stond, namelijk in en bij het voormalige Pesthuis. Wie waren die vrouwen die daar verbleven en waarom waren zij daar terechtgekomen? Zien we verschillen met de mannen die de Rijkswerkinrichting Veenhuizen bevolkten? Deze vragen staan centraal in het (promotie)onderzoek van Marian Weevers waar zij op 8 december meer over zal vertellen.

Locatie De Bakkerij, Oude Rijn 44c Toegang gratis voor HVOL-leden, maar aanmelden verplicht op hvolsalon@gmail.com. Iedereen die zich aangemeld heeft, krijgt zo spoedig mogelijk een bevestigingsmail terug. Het maximum aantal deelnemers is 25 personen, waarbij het tijdstip van aanmelden bepalend is. 
Inloop vanaf 13.30 uur met koffie/thee. Hopelijk doen velen mee aan een intensieve gedachtewisseling over dit boeiende onderwerp.

Link: Dirk van Ecksalon: De Rijkswerkinrichting voor vrouwen