Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 8 september 2019

Historische Vereniging Oud Leiden

Dirk van Ecksalon: Leidse bierhistorie

De commissie Dirk van Eck organiseert in september weer een Leidse Salon, dit keer met als inleider Rudolph Ladan, die zal vertellen over zijn onderzoek naar Leidse brouwerijen en Leids bier. Hij spitst zijn verhaal toe op gist, een essentiële grondstof van bier. In de bronnen over bier en brouwen is gist de grote afwezige, in vergelijking tot ingrediënten als brouwgraan en hop. In zijn speurtocht naar gist stuitte hij op een hoogoplopend conflict in het 17de-eeuwse Leiden over deze grondstof. Meer verklappen we hier nog niet. Van zulke ruzies moet de historische onderzoeker het hebben, want dat levert kennis op over hoe het er werkelijk aan toe ging en waarom bijvoorbeeld aanscherping van keuren (verordeningen) plaatsvond na het uitbreken van weer eens een conflict.

De inleider is al vele jaren geïnteresseerd in alles wat met bier en brouwers van doen heeft. Brouwers waren gewoonlijk kapitaalkrachtige lieden, die dus ook altijd met een aantal vertegenwoordigers in het stadsbestuur vertegenwoordigd waren. Zij zorgden ook voor veel belastinginkomsten, omdat er op bier zware accijnzen geheven werden. En hun (St. Stevens)gilde was een van de belangrijkste en rijkste. Nadat Ladan de nodige jaren gewijd heeft aan een studie naar de gezondheidszorg in de middeleeuwen, resulterend in een proefschrift, is het bier nu weer helemaal terug in zijn aandacht, met onder meer een eigen website, www.bierhistorieleiden.nl. Zelfs voor gezworen wijndrinkers moet dit een geweldige middag worden. Voor iedereen die altijd wat had willen weten over bier, is er voldoende gelegenheid om een flinke boom op te zetten over welk aspect ervan dan ook, waardoor ook de inleider nieuwe ideeën op kan doen.

Locatie Diaconaal Centrum De Bakkerij, Oude Rijn 44c De toegang is gratis, maar aanmelden is wel verplicht op hvolsalon@gmail.com. Iedereen die zich aangemeld heeft, krijgt zo spoedig mogelijk bericht; het maximum aantal deelnemers is bepaald op 25 personen. En wie zich eerst aanmeldt, wordt het eerst bediend, zoals dat bij een brouwer of bierverkoper gebruikelijk is. Dus wacht niet tot morgen, maar doe het vandaag nog.

Link: Dirk van Ecksalon: Leidse bierhistorie