Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 12 december 2021

Historische Vereniging Oud Leiden

Jan van Houtlezing 2021

In de schaduw van Amsterdam? Scènes uit de Leidse kraakgeschiedenis.

Spreker: Bart van der Steen

Wat hebben Kattemie en Rubberen Robbie met elkaar gemeen? Ze waren beiden Leidse krakers.
Hoewel het fenomeen 'kraken' vooral wordt geassocieerd met Amsterdam, rellen en punkmuziek, heeft ook Leiden een rijke kraakgeschiedenis, die nog maar weinig aandacht heeft gekregen. Dat is des te opvallender omdat kraakacties invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de stad. Een kraak- en
ontruimingsactie in het Waardgracht-Zijlsingelgebied gaf in 1969 het startschot voor een stedelijke huurdersbeweging die de hele jaren zeventig doordenderde. Uiteindelijk moest zelfs de regering zich ermee bemoeien.

Krakers worden vaak gezien als hoofdstedelijke jongeren, maar Leiden toont een ander beeld. Onder de krakers bevonden zich jonge stellen, ouderen, arbeidsmigranten, winkeliers, ZZP-ers en zelfs autoslopers. Zij hadden allemaal andere doelen, plannen en eisen, en de autoriteiten reageerden daar telkens anders op.
Wie waren de Leidse krakers, wat dreef hen en wat wisten zij te bereiken? En hoe reageerden het stadsbestuur, de politie en omstanders op hun actie? Op basis van uitvoerig onderzoek en een grote set anekdotes zal historicus Bart van der Steen deze vragen beantwoorden.

Bart van der Steen studeerde geschiedenis in Leiden en schreef zijn proefschrift aan het Europees Instituut in Florence. Zijn onderzoek betreft de radicale jeugd bewegingen in Europa, dissidente arbeidersbewegingen tussen WO I en WO II en de sociale en politieke geschiedenis van Leiden. Thans is hij bibliothecaris aan de UB voor Internatioanle studies, urbane studies en LUC.

Link: Jan van Houtlezing 2021: In de schaduw van Amsterdam? Scènes uit de Leidse kraakgeschiedenis