Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
woensdag 16 juni 2021

Historische Vereniging Oud Leiden

Rijk verleden, onzekere toekomst - Bijeenkomst over de toekomst van de Evangeli

Aan de fraaie Hooglandse Kerkgracht staat, iets naar achteren, de monumentale Evangelisch-Lutherse Kerk. De kerk is een bijzonder monument, een van de 100 fraaiste kerken van ons land (zie het artikel van Gregor Weber elders in dit blad). Enkele jaren geleden is de kerk in het bezit gekomen van een projectontwikkelaar, die, nu hij de consistorie en de tuinen van de kerk heeft verkocht, in de kerk een boutique-hotel wil vestigen. Het is een understatement dat er ruimte is voor grote twijfel aan de zinvolheid van deze herbestemming. In een publieksbijeenkomst wil de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL), in samenwerking met de werkgroep Lutherse Kerk van de wijkvereniging Pancras-west, de mogelijkheden verkennen van een veel passender herbestemming van dit juweel. Tegelijkertijd valt te constateren, dat er meer aan de hand is in de directe omgeving. Zie bv. het initiatief voor een Stadsatelier in de Kaasmarktschool.

Programma

Het programma ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

  • Na de opening geeft dagvoorzitter Yael Vinckx als start van de gedachtewisseling een schets van de stand van zaken rond de Evangelisch-Lutherse Kerk gegeven, met focus op het behoud en een zinvolle herbestemming van de kerk, tegen de achtergrond van het historisch karakter van de Hooglandse Kerkgracht en de wijk.
  • Gregor J.M. Weber (Rijksmuseum) belicht de monumentale waarde van de Evangelisch-Lutherse Kerk.
  • Jaap Jan Steensma (secretaris van het College van Orgel-adviseurs Nederland) schetst kort de cultuurhistorische waarde van het Wolffertsorgel in de Evangelisch-Lutherse Kerk.
  • De toekomst van religieus erfgoed en de herbestemming van oude kerken zal worden besproken door Mascha van Damme, een van de auteurs van het recent verschenen boek ?Kerkgebouwen: 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik?.
  • De deelnemers zullen dan, in kleine groepen of breakout rooms hun inbreng kunnen leveren in een brainstorm over de vraag: Wat kun je met een monumentale kerk doen?
  • Jan Jaap de Haan, vice-voorzitter van de HVOL sluit de bijeenkomst af met conclusies en opties over de kerk, uitwaaierend naar een breder beeld van de wijk.

Link: Rijk verleden, onzekere toekomst - Bijeenkomst over de toekomst van de Evangelisch-Lutherse Kerk