Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 2 mei 2021

Historische Vereniging Oud Leiden

Dirk van Ecklezing: De Leidse en Katwijkse jaren van Jef Last

Spreker: Rudi Wester

Op zondag 2 mei organiseert de Werkgroep Dirk Van Eck een lezing van Rudi Wester over de Leidse en Katwijkse periode van de schrijver en activist Jef Last.
Last (1898-1972) was een bekende schrijver en radicaal. Hij zwierf in zijn leven over de hele aarde, vocht in de Spaanse Burgeroorlog en was een dapper verzetsman. Onder zijn vrienden telde hij Mohammed Hatta, Willem Drees en Willy Brandt.
Hij studeerde Chinees in Leiden en dompelde zich onder in het rijke studentenleven. Maar hij voelde zich meer thuis tussen de Katwijkse vissers en verhuisde al snel naar het dorp. De tegenstelling tussen elite en volk, tussen verheven kennis en sociale strijd, vormden een rode lijn door zijn latere leven.

Rudi Wester schreef een biografie over deze letterkundige vechtjas en zal op 2 mei spreken over zijn verblijf in Leiden en Katwijk, en de invloed van deze periode op zijn verdere leven. Westers boek, getiteld Bestaat er een raarder leven dan het mijne?, vormt de basis van de lezing en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

Rudi Wester (1943) is schrijver, literair journalist en cultureel adviseur. Zij studeerde Frans aan de Vrije Universiteit. Zij was jarenlang literair recensent van Vrij Nederland en Trouw en was onder meer directeur van het Institut Néerlandais in Parijs en cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Parijs (2003 ? 2009). Tot de boeken van haar hand behoort ?Bestaat er een raarder leven dan het mijne? (2021).

Link: Dirk van Ecklezing: De Leidse en Katwijkse jaren van Jef Last