Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
zaterdag 15 april 2023

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Historische Trekvaartdag

De Historische Trekvaartdag maakt locaties en bezienswaardigheden die mede dankzij de Erfgoedlijn Trekvaarten en de Erfgoedpartners in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag zijn gerealiseerd, zichtbaar en beleefbaar. Dit doen we door steden en locaties langs de Zuid-Hollandse trekvaarten met elkaar te verbinden. In 2023 begonnen met bovengenoemde drie steden, maar uitbreiding richting Delft en Rotterdam in het zuidwesten en Gouda en Vleuten in het midden van het land, ligt in het verschiet.

Op allerlei plekken krijgen bezoekers arrangementen aangeboden. In Leiden kunt u bijvoorbeeld genieten van een historische wandeling en daarna op een rondvaartboot naar Leidschendam stappen. In Voorburg kunt u Huygens’ Hofwijck bezoeken en daarna met een rondvaartboot naar de Bierkade om het Haags Buitenmuseum te bezoeken. Of pak zelf de fiets en volg de route Schatten aan de Vliet door Leidschendam-Voorburg en het groene buitengebied. De Vliet is een van de oudste (uit 1638) en meest drukbevaren trekvaarten in Zuid-Holland.

Om de geschiedenis echt beleefbaar te maken, kunt u een virtuele tijdreis maken naar de 17e eeuw (download de gratis app Canals5D of kijk op www.canals5D.nl). Waan u terug in de tijd met een soort Google Streetview van de 17e eeuw. Lees tegelijk over deze vroegere tijden. Wie woonden er, hoe zag het er toen uit? Op het Rapenburg in Leiden, ter hoogte van de oude Universiteitsbibliotheek, kunt u een virtuele tijdreis maken. Maar ook aan de Breestraat, de Kloksteeg en op het Vrouwekerkplein in Leiden. In Voorburg kunt u terug naar de 17e eeuw bij Drievliet (Kippetjesbrug, Voorburg) en in Leidschendam bij de Sluisbrug.

Op zaterdag 15 april is de Historische Trekvaartdag en opent Erfgoed Leiden en Omstreken zijn depot voor iedereen. Van 11.00 tot 16.00 uur hoor én zie je meer over de routes, de dienstregeling, de financiering, over de paarden en jagers en verhalen van internationale passagiers. Kortom, hoe werkte deze varende intercity in de 17de en 18de eeuw!

Zaterdag 15 april van 11.00 uur tot 16.00 uur: Ontvangst in de studiezaal voor het bestuderen van de stukken en tips om te speuren in het online archief. En daarna een gratis rondleiding door historici van Erfgoed Leiden in het depot. Let op: normaal gesproken zijn deze depots niet open voor publiek!

Zie voor meer informatie:

Historischetrekvaart.nl 

Historische Trekvaartdag ELO