Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
 

Valkenburg heeft een actieve historische vereniging, met zelfs een eigen museum in de toren van de toren van de oude kerk. Leendert van der Ent stuurde ons twee interessante artikelen uit de nieuwsbrief van de Vereniging Oud Valkenburg toe, die zeker de moeite de waard zijn. Een is een interview met archeoloog Jeroen Loopik, die betrokken was bij de meest recente opgravingen naar Romeins Valkenburg, het belangrijke castellum Praetorium Agrippina met haar omvangrijke burgernederzetting. En naar aanleiding van een onlangs voor het Torenmuseum verworven EHBO-tas kwam men in contact met een bemanningslid van een van de bommenwerpers, die in 1945 geen bommen, maar voedsel dropte op het voormalige vliegveld Valkenburg.

Opgravingen in Valkenburg

Senior archeoloog Jeroen Loopik was nauw betrokken bij de meest recente opgravingen naar het Romeinse verleden in Valkenburg. De Limes zijn belangrijk erfgoed in deze streek, van Katwijk tot Zwammerdam, en een van de rijkste vindplaatsen is wel Valkenburg. Het is zelfs een van de belangrijkste vindplaatsen van Romeinse aanwezigheid in heel Nederland.

Het veldwerk is nu achter de rug, maar bij ADC Archeoprojecten is men volop bezig met de verwerking van de duizenden bodemvondsten. De opgravingen betroffen een (burger)nederzetting in de Weerdkampen, die vooral uit boerderijen bestond. Bijzondere vondsten daarbij waren onder andere een deel van een Romeins bed en een klein grafveld. Dat laatste is raadselachtig, omdat er al elders in Valkenburg een groot grafveld gevonden is. Uit het interview wordt duidelijk dat er nog heel wat vragen over de Romeinse geschiedenis van Valkenburg beantwoord moeten worden en dat er nog heel wat graafwerk verricht zal moeten worden. 
Ga direct naar het artikel, klik hier.

Operatie Manna

Het Torenmuseum beschikte al over materiaal van de voedseldroppings van begin 1945 op het vliegveld, bestemd voor de hongerende bevolking van niet alleen Valkenburg, maar de hele streek. Niet zo geleden kwam Arjan den Hertog in contact met een bemanningslid van een van de Engelse bommenwerpers die dat deden, de ondertussen negentigjarige Anderson MacCormick. Er ontstond een levendige emailwisseling, waarin MacCormick over zijn ervaringen daarmee vertelde. Het leverde het museum bovendien enige nieuwe objecten op. MacCormick heeft ook een boodschap: Vrede is niet vanzelfsprekend. Dat mag de jeugd nooit vergeten. Wij moeten dat besef doorgeven aan de volgende generaties”.
Ga direct naar het artikel, klik hier.