Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

De twee nieuwe artikelen in de artikelenbank zijn beide afkomstig uit Alkmadders, het kwartaalblad van de Stichting Oud Alkemade. Eigenlijk zijn het drie artikelen, want De geschiedenis van Kaageiland door Jan Biemond verscheen oorspronkelijk in twee afleveringen. Daarnaast beschrijft Alfred Bakker het bezoek dat koningin Juliana in 1954 bracht aan diverse plaatsen in Rijnland.

Kaageiland

De artikelen van Jan Biemond vertellen over Kaageiland vanaf de middeleeuwen tot nu. Het verhaal van dit kerkdorp, dat sinds enige jaren de status van beschermd dorpsgezicht heeft, valt natuurlijk niet te vertellen zonder regionale context. Het dorp ligt dan wel geïsoleerd, maar de ontwikkeling van Kaageiland is niet te begrijpen zonder die context. Dat geldt niet alleen de waterstaatkundige ontwikkeling van het gebied, van het ontstaan van de meren, via de demping van de Haarlemmermeer tot de opkomst van het watertoerisme. De Kagenaars speelden ook zelf een rol in de regio. Zij visten in de wateren die sinds 1433 onder Leids gezag vielen. Maar zij werden – ook buiten Rijnland! – vooral bekend door hun activiteiten als binnenvaartschippers. Biemond beschrijft al deze ontwikkelingen, en daarnaast natuurlijk de meer lokale aspecten van de geschiedenis van dit dorp van boeren, vissers en schippers.

Klik hier voor het artikel.

Koningin Juliana

In 1954 bracht koningin Juliana een tweedaags werkbezoek aan dorpen in Rijnland en Leiden. Alfred Bakker beschrijft haar tocht langs de diverse plaatsen in Rijnland, en dan met name het bezoek aan Rijnsaterwoude, Leimuiden, Oude Wetering/ Alkemade en Woubrugge. Vooral de activiteiten rond en op de Braassem krijgen daarbij veel aandacht. Werd de tocht in eerste instantie per auto afgelegd, vanaf Oude Wetering ging het – hoe kan het anders – over het water. Via Koudekerk ging de koningin uiteindelijk naar Leiden. Een leuk verhaal, geschreven door Alfred Bakker, waarin we en passant het een en ander horen over het wel en wee van dit deel van Rijnland in die tijd.

Klik hier voor het artikel