Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Speciaal voor onze website schreef Emiel van der Hoeven een artikel over de buitenplaats Schoonoord in Voorhout. Een hardnekkig verhaal is dat dit de Leidse familie Wittert van der Aa was. Emiel van der Hoeven onderzocht dit aan de hand van diverse bronnen en kwam tot de conclusie dat dit niet het geval was. De eigenaren van het perceel moeten in Voorhout zelf gezocht worden. In het verhaal treedt ook weer eens Cornelis Sprongh, heer van Hoogmade, naar voren, verwant met de familie Wittert van der Aa. Die bezat in Voorhout een andere hofstede, Oosthout. Dat is waarschijnlijk een van de bronnen van verwarring. De andere is dat het Leidse echtpaar Wittert van der Aa in Voorhout is getrouwd. Maar zij bleven gewoon wonen op het Rapenburg.

Het is een mooi, klein artikel, waaruit duidelijk wordt hoe verschillende bronnen gebruikt kunnen worden. En passant werpt het weer eens een licht op de relaties tussen de Leidse hogere burgerij en de regio.

Klik hier voor het artikel.