Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

In de reeks “Geschilderd in Oegstgeest” verzorgde Ineke Oele voor het blad van de Vereniging Oud Oegstgeest biografische schetsen van een zestal schilders uit het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw: vader Menso en zoon Harm Kamerlingh Onnes, Jan Toorop, Floris Verster, Arend Jan van Driesten en Joseph Raphael. Uitgangspunt dat de schilders ten minste Oegstgeest in beeld hebben gebracht. Vaak woonden zij er ook, in ieder geval een belangrijk deel van hun leven. De meeste kunstenaars hebben zich ook elders in de streek laten gelden of deze in beeld gebracht, met name Katwijk en Warmond. Diverse hebben ook een nauwe band met Leiden. Maar de schilders van de zogeheten Leidse School – hier vertegenwoordigd door Arend Jan van Driesten – maakten juist het polderlandschap van Zuid Holland tot hun meest geliefde schilderobject.

In 2010 schreven Joke Nieuwenhuis en Willy Tordoir in het vernieuwde blad van deze vereniging een fraai geïllustreerd artikel over Jan Steen – geboren, getogen én overleden in Leiden, maar tussendoor natuurlijk ook elders woonachtig, waaronder in Warmond. De schrijvers geven een korte schets van zijn leven en behandelen uitgebreid hoe hij in die Warmondse periode Oegstgeest in beeld bracht. Daarbij overigens ook aandacht voor hoe Warmond in beeld kwam op een van Steens meesterwerken, De Hoenderhof.