Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 24 april 2017

Contactgegevens
p/a Rijnsburgerweg 4
2215 RA Voorhout
E info@hkv-voorhout.nl

Voorhout, Historische Kring Voorhout

Onthulling herdenkingsmonument

Geef vrijheid door

Op initiatief van de Historische Kring Voorhout, in nauwe samenwerking met de Gemeente Teylingen, heeft de afgelopen periode het herdenkingsmonument op het Raadhuisplein in Voorhout een metamorfose ondergaan.

Jaarlijks worden op 4 mei álle slachtoffers herdacht, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. Op het monument voor de gevallenen op het Raadhuisplein in Voorhout waren reeds de namen vermeld van mensen die een link hadden met Voorhout en die tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevolg van oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Thans zijn op het vernieuwde en uitgebreide monument de namen van álle mensen met een link naar Voorhout vermeld die – indachtig de bedoelingen van de 4-mei herdenking – om het leven zijn gekomen  Het monument zelf heeft daarmee een extra accent verkregen.

De Gemeente Teylingen en de Historische Kring Voorhout zijn zeer vereerd dat de onthulling van het vernieuwde monument zal worden verricht door mevrouw Gerdi Verbeet, Voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, samen met mevrouw Carla Breuer, Burgemeester van de Gemeente Teylingen. De feestelijke plechtigheid vindt plaats op woensdag 3 mei 2017 om 16.00 uur op het Raadhuisplein te Voorhout. Van harte wordt u uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

In Voorhout komt het eerste monument in Nederland waarop het memorandum voor de herdenking is vastgelegd.
In het memorandum voor de herdenking is vastgelegd wie we precies herdenken op 4 mei:
“Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”