Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 29 oktober 2018

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Oudste strandwal ligt in Leiden

Het oudste stuk strandwal dat ooit in Nederland is aangetroffen, ligt in de bodem van het Leidse landgoed Nieuweroord.

Dat hebben medewerkers van Erfgoed Leiden en ADC ArcheoProjecten bekend gemaakt tijdens een open dag bij de opgravingen die nog in volle gang zijn. ,,Het zorgt bij Erfgoed voor een hoop opgewonden archeologen’’, aldus gids Neelson Witte.

Wat hij aan zijn gevolg meldt, is dat bij eerdere proefboringen al aanwijzingen naar boven kwamen dat er zich iets bijzonders in de bodem bevond. ,,Uit de tijd waarover we nu spreken, is nog nooit eerder wat gevonden in Nederland.’’

Nieuweroord staat in Leiden synoniem voor de zusterflat die sinds de jaren zestig hoog boven de omgeving uitstak. Dat pand is vorig jaar gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. Het bouwrijp maken van de ondergrond gaat samen met archeologisch onderzoek. Daarbij zijn dus voorname vondsten gedaan die gisteren wereldkundig werden gemaakt.

Dat er in het westen oude strandwallen liggen, grofweg tussen Naaldwijk en Den Helder, is niets nieuws. Maar de soort rivierduin die nu in Leiden deels is blootgelegd, dateert uit de late ijstijd of vroege steentijd, duizenden jaren voor Christus. ,,En wat deze plek helemaal een supersite maakt’’, vertelt een van de gidsen hardop ,,is dat er sporen van bebouwing óp die strandwal zijn gevonden.’’

Die overblijfselen, vermoedelijk uit de bronstijd, zijn met het blote oog niet waarneembaar. Het betreft kleine verkleuringen in het zand die aangeven dat er palen van een woning hebben gestaan. Maar er zijn ook aardewerk, vuursteentjes en kleine gebruiksvoorwerpen gevonden die later worden getoond als het onderzoek helemaal is afgerond.

(bron Leidsch Dagblad)