Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 19 maart 2019

Contactgegevens
Westkanaalweg 118
2461 GW Ter Aar

 

Ter Aar, Cultuur Historische Vereniging

Van dorpsgenealogie naar demografie

Leonard van Kessel zal een presentatie houden over dorpsgenealogie van Ter Aar voor de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging op 19 maart 2019, in de Scheppingskerk te Leiderdorp, Van Poelgeestlaan 2, aanvang 20:00 uur
In het kort hieronder een beschrijving van de presentatie.

Van dorpsgenealogie naar demografie.

Wat te doen als men de familie van de eigen achternaam, die van de echtgenote, de kwartierstaten van je (klein)kinderen hebt uitgezocht? Wel, dan gaat men gewoon ‘verder’ met de woonplaats waar de meeste familieleden vandaan komen, in dit geval: Ter Aar.
Ik ben aan genealogie begonnen in 1983, toen mijn grootvader 100 jaar werd. Van zijn achternaam, die veelvuldig voorkomt in de Rijnstreek, zijn al veel overzichten te maken. En daar gaat deze presentatie over: van dorpsgenealoogie naar demografie.
Wat kan men meer verzamelen dan van één achternaam? Wat kan men meer verzamelen dan bij een kwartierstaat? Inderdaad, het zijn meestal de hoeveelheden van de primaire bronnen, van de secundaire en ook nog van tertiaire bronnen die de pc vullen met de Gigabytes over de vele families in Ter Aar.
Inmiddels is een erg groot bestanden-mappenreeks opgebouwd met heel veel genealogische informatie en kan men bij het produceren van de overzichten daar erg goed gebruik van maken voor demografische overzichten.
Maar ik heb ook voorwaarden gesteld bij het onderzoek van dorpsgenealogie. Als geboren en 65 jaar getogen Ter Aarder kan ik u verklappen dat ik bijna ‘elke stoeptegel’ ken in mijn geboorteplaats. De authentieke bewoners weet ik nagenoeg allemaal te wonen; van de authentieke huizen weet ik het huisnummer en ook de samenstelling van het gezin dat daarin woonde.
In deze presentatie zal ik tevens laten zien wélke demografische elementen uit de genealogische database onttrokken kunnen worden. Van talloze vragen (query’s) krijgt men als oplossing de meest leuke overzichten.
k zie u graag bij de presentatie in Leiderdorp in maart 2019.
Leonard van Kessel, Mookhoek.