Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 20 februari 2018

Contactgegevens
Koraalzwam 58
2403 SM Alphen aan den Rijn
T 0172438964

 

Nederlandse Genealogische Vereniging afd. Rijnland

Lezing ziekten zorg en zoektochten, invloed ziekten in Rijnland tussen 1700-1900

Dr. Mieneke te Hennepe (Rijksmuseum Boerhaave) houdt een lezing over invloeden en betekenissen van ziekten in de omgeving van Rijnland tussen 1700-1900.

“ Wat is de invloed van ziekten op de stamboom? Wat betekende het om twee eeuwen geleden ziek te zijn? In mijn lezing zal ik ingaan op de verschillende manieren waarop medische geschiedenis van invloed is bij zoektochten in de archieven voor de periode 1700-1900.

Eerst schets ik de ontwikkelingen van epidemieën in deze periode. Vervolgens ga ik in op de definities en veranderende betekenissen van deze en andere veel voorkomende ziekten.

Aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden uit de omgeving Rijnland toon ik hoezeer de medische geschiedenis van zorg en ziekten samenhangt met de opvattingen in die periode. Zo hanteerden artsen in de achttiende eeuw bijvoorbeeld heel andere ziektedefinities dan een eeuw later. En tot slot laat ik zien welke hulpmiddelen en literatuur er beschikbaar zijn om ziekten bij voorvaderen te duiden”.

Onze afdelingsavonden beginnen gewoonlijk om 20:00 uur (tenzij anders vermeld) en worden gehouden in een zaal van de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD Leiderdorp. Deze locatie is rolstoeltoegankelijk en er is rondom deze kerk ruim voldoende parkeergelegenheid. 

U bent van harte uitgenodigd om een afdelingsavond bij te wonen, deze zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NGV.

De toegang is gratis, in de zaal wordt zoals gebruikelijk niet gerookt en voorafgaande aan de bijeenkomsten en in de pauze is koffie en thee verkrijgbaar.