Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zaterdag 25 november 2017 t/m zaterdag 28 januari 2018

Contactgegevens
Voorstraat 17
2251 BL Voorschoten

 

Museum Voorschoten

Schatgraven in eigen collectie - van aardewerk tot zilver

Expositie in de Grote Zaal

Op 25 november 2017 wordt een nieuwe tentoonstelling geopend die tot eind januari 2018 te zien zal zijn. De tentoonstelling laat bijzondere objecten zien die door vrijwilligers van het museum zijn uitgekozen uit de eigen museumcollectie. Hun respons levert een mooie dwarsdoorsnede van het Voorschotens Erfgoed op. Er zit veel herkenbaars bij, maar ook objecten die alweer bijna vergeten waren.

Onlosmakelijk met ons dorp verbonden is de Zilverfabriek, zo blijkt ook hier, dus natuurlijk is er veel moois te zien van deze voor Voorschoten zo belangrijke Zilverfabriek.  Maar ook de prachtig keramiek van Pieter Groeneveldt is rijk vertegenwoordigd; ons museum heeft hiervan de grootste museale collectie in bezit. Daarnaast is er aandacht voor archeologie uit de verre geschiedenis van ons dorp. Eeuwenoud, maar ook weer erg actueel door onze nieuwe activiteiten voor de jeugd. Want in Museum Voorschoten kun je een uurtje zomaar zelf als archeoloog aan de slag! Het museum heeft ook een enorme verzameling ansichtkaarten, meer dan 1.000, waarvan we een deel laten zien.

Ook worden schilderijen getoond. Naast oude bekenden zoals het “Teringjongetje” (foto), het schilderij dat het museum geschonken kreeg van de gemeente Voorschoten, zijn er veel andere schilderijen te zien die maar zelden uit het depot komen, zowel hedendaags als ouder werk. Er is aandacht voor de Buitenplaatsen die zo kenmerkend waren voor Voorschoten. Maar er is meer.

Een echte woonkamer van Voorschoten wordt ingericht met een kleed van Het Paapje, meubels van de fabriek Volharding van Boesveld en Klaassen en lampen van Groeneveldt. Erfgoed waar we als Voorschoten trots op mogen zijn!

Meer informatie op www.museumvoorschoten.nl