Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
woensdag 8 november 2017

Contactgegevens
Voorstraat 17
2251 BL Voorschoten

 

Museum Voorschoten

Lezing Romanovs en Revolutie - 1917

Romanovs en Revolutie – 1917

Woensdagochtend 8 november 2017 om 10.00 uur in Museum Voorschoten,
door de heer Rene Moorman.

Sint-Petersburg anno 1900

Het Sint-Petersburg dat Peter de Grote voor ogen had toen hij de stad in 1703 stichtte, was in 1900 een feit: bruisend, bloeiend, luxueus, alles was verkrijgbaar. Veel buitenlanders hadden er een handel, zoals naaimachine fabrikant Singer.

Zoals ook in de rest van Europa was een grote burgerklasse opgekomen, die zich net als de adel wilde laven aan de rijkdom in de stad. Die rijkdom stond in schrijnende tegenstelling met het leven van de grote massa, de boeren, kleine burgers en de arbeiders van de fabrieken. Het was een vruchtbare voedingsbodem voor sociale onrust en straatprotesten. De tsaar had moeite om die het hoofd te bieden. Voor en tijdens zijn regering maakte Nicolaas II een aantal cruciale misstappen, die bij elkaar opgeteld een omwenteling onafwendbaar zouden maken.

De toegang is € 6,50 inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.