Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 16 januari 2018
 

Lisse, Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse"

Twee lezingen

Het bestuur van de Vereniging Oud Lisse nodigt leden en belangstellenden uit voor twee lezingen op dinsdag 16 januari 2018:

Jan Broekhuizen: ‘Rondje Lisse met de familie’

In deze lezing neemt Jan Broekhuizen ons mee op zijn speurtocht naar relaties van het dorp Lisse met het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Daarbij richt hij zich in 't bijzonder op de Lisser tak van de familie Six. We zien verrassende verbindingen gelegd worden, zowel in de persoonlijke als in de zakelijke sfeer. Zo blijkt een van die telgen Six rechtstreeks af te stammen van de ontwerper van de fameuze Amsterdamse grachtengordel. En wereldberoemde kunstenaars als Rembrandt en Frans Hals waren vertrouwd met Uitermeer en Grotenhof, buitenplaatsen waar leden van de notabele familie hebben gewoond.

Na de koffie gaan we door met:

Henk Schaap: ‘Sporen van Six’

Binnen de Vereniging Oud Lisse heeft de projectgroep ‘Sporen van Six’ een inventarisatie afgerond. Henk Schaap vertelt namens de projectgroep over de bevindingen. De familie Six kocht in 1640 de buitenplaats Knappenhof en breidde die gedurende drie generaties aanzienlijk uit. In 1750 was mr. Pieter Six van alle eigenaren van in Lisse gelegen buitenplaatsen, de belangrijkste bezitter van onroerend goed. Een omvangrijk deel van het Keukenduin werd afgegraven. De zandsloot van Van der Laan (de huidige Vennesloot) moet druk bevaren zijn geweest om de enorme hoeveelheid zand af te voeren. De familie Six heeft ook het Hofje van Six gesticht. In het huidige kadaster zijn de exacte grenzen terug te vinden van het perceel dat door Pieter Six in 1740 werd aangekocht.

Aansluitend aan het verhaal van Henk, zal Chris Balkenende ons verrassen met een onthulling uit het zand van een ‘Spoor van Six’ en kunnen we daarna met elkaar toosten op het Nieuwe Jaar..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Plaats: De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4, Lisse

De zaal is open vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

Niet leden betalen € 3,00 entree.

Nadere informatie per e-mail: info@oudlisse.nl